Önkormányzati választások: változó városvezetők és meglepetések

Az önkormányzati választásokon több városban is új polgármestert választottak, míg másoknál a meglévő vezetők megőrizték pozíciójukat. Budapest főpolgármesteri székéért hajnalig tartó thriller után Karácsony Gergely győzött, de Miskolcon és Egerben az ellenzék, Győrben és a XII. kerületben a Fidesz veszített.

Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen győzött, míg Szombathelyen Nemény András maradhat polgármester. Budapesten a helyzet végül nem maradt bizonytalan, Karácsony Gergely 324 szavazattal megelőzte Vitézy Dávidot, az LMP által indított, a kampány utolsó napjaiban már a Fidesz támogatását is élvező kihívóját.

Az ellenzék egyetlen kerületet, az elsőt veszítette el a 2019-es eredményekhez képest, ahol Váradiné Naszályi Mártát Böröcz László győzte le. A XII. kerületben, Hegyvidéken viszont a Fidesz nem tudta megőrizni Pokorni Zoltán polgármesteri helyét, Kovács Gergely lett a befutó. Újbudán, a II. kerületben, Óbudán, Újpesten, a XIII. kerületben, valamint Teréz-, Erzsébet- és Ferencvárosban az ellenzék diadalmaskodott.

Csepelen Borbély Lénárd meglepetést okozva győzött, legyőzve Dukán András Ferencet és Dudás Zoltánt. Győrben a Fidesz vereséget szenvedett, Pintér Bence győzött, míg Borkai Zsolt a harmadik helyen végzett. Szombathelyen, Tatabányán, Pécsen és Székesfehérváron a meglévő polgármesterek maradnak hivatalban.

Egerben és Miskolcon az ellenzék konfliktusai miatt veszítettek, így Egerben Vágner Ákos, Miskolcon pedig Tóth-Szántai József lett a polgármester. Debrecenben Papp László, Szegeden Botka László megőrizte pozícióját. A részletes eredményeket a választások után lehet megtekinteni.

A Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz és a Tisza Párt is tíz–tíz mandátumot szerzett, ami a komoly zsarolási potenciál mellett jókora próbatétel is lesz számukra. A főpolgármester vezette baloldali szövetségnek csak hét képviselője lesz, a hegyvidéki polgármesteri címet bezsebelő Kétfarkú Kutya Pártnak három, csakúgy, mint a Vitézyt támogató, az LMP-vel közösen induló egyesületnek.

A megyei jogú városokban nem történt nagy átrendeződés 2019-hez képest:

  • a Fidesz elveszítette Miskolcot, ami már akkor sejthető volt, amikor kiderült, hogy nem közösen indulnak harcba Veres Pál üresen hagyott székéért, valamint meglepetésre Salgótarjánt, illetve a papírformának megfelelően Egert és Baját,
  • viszont váratlanul elhódította a polgármesteri posztot a Fidesztől Szolnokon, Nagykanizsán és a nap második legizgalmasabb összecsapásával Győrben, ahol Pintér Bencének, a Momentum, az LMP és civilek által is támogatott újságírónak sikerült megbuktatnia Dézsi Csaba András polgármestert.

Szegeden könnyedén győzött a várost 2002 óta vezető Botka László, Szombathelyen Nemény András – vagyis a sikeres ellenzéki városvezetők újraválasztását semmi sem akadályozta, miként kiemelkedő eredményt ért el a fideszes Cser-Palkovics András Székesfehérváron és Balaicz Zoltán Zalaegerszegen (74, illetve 73 százalék).

Pécsen ismét győzött Péterffy Attila, a közgyűlésben azonban nem lesz könnyű dolga többséget létrehozni. Akkugyár ide, hatalmas Tisza párti tüntetés oda, Debrecenben majdnem 50 százalékos eredményt elérve nyert újból Papp László fideszes polgármester.

A Fidesz a 19-ből 18 megyei közgyűlésben (Pest vármegye kivételével mindenhol) többségben lesz, ami nem csoda, hiszen a megyei listákra a megyei jogú városokban élők nem szavaznak, ráadásul a Tisza ebben a versengésben nem vett részt. A választási részvétel 58,08 százalékos volt, ami 10 százalékkal magasabb a legutóbbi, 2019-es választásokon részt vettek számával.