Üzemanyagárak változása: Stagnálás várható

A hazai üzemanyagárak csökkenő tendenciája május közepe óta tartott, azonban a június első hetében tapasztalt három árcsökkenés után a következő héten már nem valószínű további csökkenés. A Holtankoljak.hu elemzése szerint az olajpiaci trendek és a forint árfolyamának alakulása miatt nem várható jelentős árcsökkenés a közeljövőben.

A Brent típusú olaj hordónkénti ára jelenleg 79 dolláron áll, ami figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy a héten 77 dolláros szint alatt is járt. A forint árfolyama sem mutatott erősödést a dollárral szemben, ismét 360 forint fölé emelkedett, ami gátat szab az üzemanyagárak további csökkenésének.

A Holtankoljak.hu tájékoztatása szerint a héten szerdán nem várható változás a hazai üzemanyagárakban. A benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is változatlan marad, így a következő átlagárakkal számolhatnak az autósok a kutakon:

  • 95-ös benzin: 590 forint/liter,
  • gázolaj: 596 forint/liter.

A forint hétfői teljesítménye nem volt kiemelkedő, ami szintén befolyásolja az üzemanyagárak alakulását. Az üzemanyagpiaci kilátásokkal kapcsolatos részletes elemzés a Holtankoljak.hu oldalon olvasható.