Incidens az ukrán-magyar határon

Kárpátalján egy fekete katonai rendszámú, GAZ-66-os típusú teherautó áthatolt az államhatáron Ukrajnából Magyarországra, a magyar határőrök 32 ukrán állampolgárt vettek őrizetbe - közölte Andrij Demcsenko ezredes, az ukrán határőrszolgálat szóvivője.

Az eset vasárnap történt Kockaszállás és Nagybégány között. A határsértést videokamerák rögzítették, amint a teherautó a dűlőútról a szántón át haladt a határ felé. A járművet később a magyar oldalon üresen találták meg, az utasok már elhagyták azt.

A magyar hatóságok tájékoztatása szerint 32 személyt vettek őrizetbe az incidens kapcsán. Demcsenko ezredes elmondta, hogy az illegális határátlépés a munkácsi határőrkülönítmény által ellenőrzött területen történt, és jelenleg is folyamatban vannak a szükséges ellenőrzések.

Az ukrán határőrök technikai eszközökkel rögzítették az autó nyomait, és több olyan személyt is őrizetbe vettek, akiknek köze lehetett az emberek illegális átszállításához. Demcsenko hozzátette, hogy az embercsempészéssel foglalkozó szervezett bűnözői csoportok jelentős összegeket kérnek az államhatáron történő átjuttatásért.

Az ezredes kijelentette, hogy az ellenőrzés során nem találtak bizonyítékot arra, hogy az autó katonai alakulatokhoz tartozott volna. Továbbá, a magyar fél még nem adta át az őrizetbe vett ukrán állampolgárokat Ukrajnának.