Ukrán légicsapás Belgorod térségében és az orosz előrenyomulás

Egy ukrán harci repülőgép először lőtt ki rakétát, amely oroszországi célpontot talált el, a nyugat-oroszországi Belgorod térségében. Az esemény jelentőségét növeli, hogy az USA és Franciaország is támogatja az ukrán fegyverek használatát Oroszország területén belüli katonai célpontok ellen.

A Sky News információi szerint az ukrán légierő egy bevetése során egy orosz parancsnoki pontot bombázott, harci repülőgépről indított rakéták segítségével. Jelenleg még nem állapítható meg egyértelműen, hogy a támadás során nyugati gyártmányú fegyvert használtak-e. Mindazonáltal, ez az első alkalom a konfliktus során, hogy légi indítású fegyvert alkalmaztak Oroszország nemzetközileg elismert területe ellen.

A belgorodi régió korábban is célpontja volt támadásoknak, miután Joe Biden amerikai elnök és több nyugati szövetséges is jóváhagyta, hogy nyugati fegyverekkel támadják az ukrán Harkiv régióval határos orosz területeket. Eddig a konfliktus során főként tüzérséget és drónokat használtak az orosz pozíciók elleni támadásokhoz.

Eközben az orosz hadsereg bejelentette, hogy elfoglalta Sztaromajorszkét, egy nyugat-donyecki falut, amelynek visszaszerzése a tavalyi ukrán ellentámadás egyik legnagyobb sikere volt. Sztaromajorszke harmadszorra cserél gazdát a háborúban: az orosz hadsereg 2022-ben elfoglalta, az ukránok 2023-ban visszaszerezték, most pedig úgy fest, ismét orosz kézre került a település. A falu stratégiai jelentősége nem nagy, mindössze 800 fős településről van szó, de jelképes fontosságú, mivel az ukrán ellentámadás egyik kiemelkedő sikereként tartották számon. Az orosz jelentést Ukrajna nem erősítette meg, és a Kijevhez köthető LiveUAMap sem erősítette meg a falu elfoglalását, így a helyzetet még nem kommentálta megbízható, független forrás.

A konfliktus újabb dimenziója, hogy tűz ütött ki a Levcsenko Admirális nevű tengeralattjáró elleni hajón a Barents-tengeren. Az 1982-ben, még a Szovjetunió idején elkészült Levcsenko Admirális az orosz Északi Flottában szolgál. Dmitro Pletencsuk, az ukrán déli védelmi erők sajtófőnöke szerint a tűz oka lehet, hogy a hajónak a ma Ukrajnához tartozó Mikolajivban gyártott motorjait Oroszország nem tudja önmaga szervizelni, mivel a Krím 2014-es megszállása óta Ukrajna nem biztosítja az orosz haditengerészet számára ezek javítását. Pletencsuk Facebook-oldalán úgy fogalmazott: "A túlélésért folytatott küzdelem folytatódik, remélhetőleg hiába" – utalva arra, hogy az orosz haditengerészet nehézségei Ukrajna számára előnyös fordulatot jelenthetnek.