Kijev a határain kívül helyezi el az átvett F-16-os vadászgépeket

Az ukrán légierő parancsnoka, Szerhij Golubcov bejelentette, hogy az Ukrajnának nyugati országok által szállított amerikai F-16-os vadászgépek egy részét a határain kívüli légibázisokon fogják elhelyezni.

A parancsnok szerint ezek a repülőgépek tartalékként szolgálnak majd, és biztonságos légibázisokon tárolják őket, nem Ukrajnában, hogy elkerüljék, hogy célpontokká váljanak. Golubcov hangsúlyozta, hogy ezáltal folyamatosan repülésre készen tudják tartani a vadászgépeket, és szükség esetén cserélni tudják a hibás vagy karbantartásra szoruló gépeket.

Az ukrán légierő vezetője jelezte, hogy 30-40 F-16-ost terveznek Kijevbe szállítani, és ez a szám növekedhet, mivel számos ország fokozatosan vált az F-35-ös modellekre. Golubcov hozzátette, hogy nem minden ígért repülőgép kerül közvetlenül az Ukrán Fegyveres Erőkhöz, egyesek a nyugati országokban lévő kiképzőközpontokban maradnak, ahol az ukrán pilóták és légiközlekedési személyzet képzését végzik.

Konsztantyin Gavrilov, az orosz delegáció vezetője a bécsi katonai biztonságról és fegyverzetellenőrzésről szóló tárgyalásokon, kijelentette, hogy Oroszország le fogja lőni az F-16-os vadászgépeket, ha azok megjelennek Kijev közelében. Gavrilov emlékeztetett arra, hogy ezeket a gépeket többek között Norvégia, Belgium, Dánia és Hollandia szállítja át Ukrajnának.