Új jogszabálymódosítások az oktatásban, egészségügyben és a katasztrófavédelemben

Az Országgyűlés a héten tárgyal egy új, 90 oldalas jogszabálymódosító csomagot, amely többek között lehetővé teszi a kormány számára, hogy meghatározza az iskolákban és kollégiumokban tiltott tárgyak listáját, szabályozza a digitális eszközök használatát, és átszervezi a katasztrófavédelmet. A törvényjavaslat értelmében október 1-jétől az Országos Mentőszolgálat veszi át a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeletek ellátását Budapesten.

A kormány által hétfőn benyújtott jogszabálymódosító csomag tartalmaz egy rendelkezést, amely felhatalmazza őket arra, hogy meghatározzák az iskolákban és kollégiumokban be nem vihető tárgyakat, illetve azokat, amelyek csak igazgatói engedéllyel használhatók az órákon. Az indoklás szerint a mobiltelefonok és egyéb digitális eszközök jelentős mértékben elterelhetik a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremtenek. Ugyanakkor vannak olyan digitális eszközök, mint a laptopok, tabletek és adott esetben a mobiltelefonok is, amelyek egy-egy tanórán digitális taneszközként megjelenhetnek, és a pedagógus által meghatározott esetekben a diákok tanulási céllal használhatják. A tanárok és iskolaőrök jogot kapnak a diákok csomagjainak és tárolóhelyiségeinek átvizsgálására, és a tiltott tárgyakat elvehetik, de azok őrzése során keletkezett károkért az intézmény nem vállal felelősséget.

A törvényjavaslat másik fontos eleme, hogy október 1-jétől Budapesten az Országos Mentőszolgálat látja el az önkormányzatok helyett a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletet, amely változás az ország más részein már megvalósult. Az önkormányzatokkal kötött szerződések szeptember 30-án hatályukat vesztik.

Az egészségügyi intézményvezetők számára érvényes szigorú összeférhetetlenségi szabályok mellett, a törvényjavaslat lehetővé teszi az úgynevezett együttalkalmazási tilalom alóli felmentést „ellátási érdekből”, amennyiben például egy igazgató főorvos családtagja számára ez gátat szabna abban, hogy az adott vármegyében dolgozzon.

A kórházban hagyott újszülöttek örökbefogadását is elősegítené a javaslat, amely szerint, ha a szülő hat hétig nem jelentkezik a gyermekért, az örökbe fogadhatóvá válik.

A jogszabálymódosító csomag további részei a vízgazdálkodást, a rendvédelmet, az ügyvédeket és számos más, egymással össze nem függő témát érintenek. A 187 paragrafusban 71 jogszabályt módosító szöveget a kormány hétfő délben nyújtotta be, és a kormánypárti többség elfogadta, hogy kedden kivételes eljárással tárgyalják és szavazzanak róla.

Az új rendelkezések között szerepel az állami kórházakban egységes beléptető rendszer bevezetése is, amely videó arcképazonosításon alapuló technológiával működik majd, és lehetővé teszi az intézményekbe történő belépés, kilépés és benntartózkodás nyomon követését, valamint az alkalmazottak „munkaidejének betartását”. Emellett a kormány létrehozza a Batthyány-Strattmann László Alapítványt, amely a méltányossági kérelmek elbírálásában dönt, és a Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árához támogatást nyújthat.

A salátatörvényben szerepel a katasztrófavédelem áprilisban megszellőztetett átalakítása is, amelyből kiderül, hogy bizonyos feladatok a kormányhivatalokhoz kerülhetnek.