Törökország ipari termelése csökkent, de a munkanélküliség mérséklődött

Április hónapban Törökország ipari termelése visszaesést mutatott mind a márciusi, mind a tavaly áprilisi adatokhoz képest, amit a török statisztikai hivatal (TÜIK) hétfői jelentése támaszt alá.

Az idei áprilisban a termelés 17,90 százalékkal maradt el március hónap eredményeitől, ami jelentős visszaesést jelent az előző havi 8 százalékos növekedés után. Tavaly áprilishoz viszonyítva pedig 0,7 százalékos csökkenést regisztráltak, szakítva ezzel a márciusi 4,6 százalékos emelkedési trenddel.

Ez az első eset tavaly április óta, hogy éves összevetésben csökkenést mutatnak az ipari termelési adatok Törökországban. A feldolgozóipar különösen érintett, ahol 1,5 százalékos csökkenést mértek a tavalyi év azonos időszakához képest, ellentétben a márciusi 4,1 százalékos bővüléssel.

A bányaiparban a növekedés üteme csökkent, 12,6 százalékról 12,2 százalékra mérséklődött, míg a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás és légkondicionálás területén a márciusi 5,1 százalékos növekedés után áprilisban csak 1,6 százalékos emelkedést regisztráltak.

A statisztikai adatok nyilvánosságra hozatalát követően a török líra árfolyama gyengülést mutatott a devizapiacon. Ugyanakkor, a munkanélküliségi ráta áprilisban 8,5 százalékra csökkent, ami 2012 novembere óta mért legalacsonyabb szint. Áprilisban a munkanélküliek száma 18 ezerrel, 3,042 millióra csökkent, míg a foglalkoztatottak száma az előző hónaphoz képest 1 ezerrel, 32,618 millióra esett.

A munkanélküliségi ráta a férfiaknál 7,2 százalék, a nők körében 11,1 százalék volt. A szezonálisan kiigazított munkaerőpiaci részvételi arány az előző havival megegyezően 54,2 százalékon állt áprilisban is, a mutató a férfiaknál 72,1 százalék, a nőknél 36,6 százalék volt. A foglalkoztatási ráta enyhe csökkenést mutatott, 49,6 százalékról 49,5 százalékra, a férfiaknál 66,9 százalék, a nőknél 32,5 százalék volt.

A 15-24 év közötti fiatalok szezonálisan kiigazított munkanélküliségi rátája 0,1 százalékponttal 14,5 százalékra csökkent, a fiatal férfiak esetében a rátát 12,2 százalékra, míg a nőknél 19,1 százalékra becsülték áprilisban. Áprilisban Törökországban a dolgozók szezonálisan és naptárhatással kiigazított átlagos heti tényleges munkaideje 44,3 óra volt, 0,6 órával több az előző havinál.

A török líra a kedvező munkaerőpiaci adatok ellenére enyhe gyengülésben van.