Tordai Bence: Ha az ember a saját pártjára nem tud leszavazni, akkor nagy baj van

Tordai Bence, a Párbeszéd kilépett társelnöke és a II. és III. kerület országgyűlési képviselője a Magyar Hangnak és a Telexnek adott interjúkban beszélt arról, hogy miért az urnazárás után jelentette be kilépését, és miért nem tudott a saját pártja mellett voksolni az Európai Parlamenti választáson.

Tordai Bence a Magyar Hang interjújában elmondta, hogy a kilépését azért jelentette be az urnazárás után, mert nem akart ártani az önkormányzati kampányoknak. Ugyanakkor kifejtette, hogy nem tudta támogatni a Demokratikus Koalíció (DK), az MSZP és a Párbeszéd közös EP-listáját, ezért szervezett vitát a Zöldek EP-választási lehetőségeiről. Tordai szerint problémás, ha valaki nem tud a saját pártjára szavazni.

A Párbeszéd volt társelnöke végül a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra adta le szavazatát az EP-választáson, mivel úgy látta, hogy az a jelölt, aki Magyarországról a zöld frakcióba kerülhet, valószínűleg meg is választatik. A fővárosi listán azonban Karácsony Gergelyre voksolt, mert nem akarta megkérdőjelezni „Gergő” kompetenciáját.

Tordai kifejtette, hogy az önkormányzati választások során nem akart ártani Karácsony Gergelynek, sőt, sokat dolgozott azért, hogy az ellenzéki jelöltek, köztük Karácsony is, jó eredményt érjenek el. Megjegyezte, hogy bár voltak olyan kerületek, ahol ellenvéleménye lett volna, ezeket magában tartotta, mivel fontosnak tartja, hogy ha egy főpolgármesterre bízzák a város irányítását, akkor annak személyi döntéseiben is meg kell bízni.

Amikor arról kérdezték, mi a problémája Gyurcsány Ferenccel és a DK-val, Tordai azt válaszolta, hogy nem Gyurcsány Ferenccel kapcsolatos problémáiról szeretne beszélni, hanem a Párbeszéd döntéséről. Úgy véli, hogy a párt részéről nem összefogásról, hanem önfeladásról volt szó. A DK–MSZP–Párbeszéd hármas szövetséget ellentétesnek találta azzal a céllal, hogy szabaduljanak meg a rezsimtől és azzal is, hogy zöld értékeket képviseljenek.

Tordai Bence szerint a Párbeszéd a médiapolitizálásban működött jól, de „azt a mozgalmiságot, ami minden zöld pártnak a sajátja, nem sikerült megvalósítani”, pozícióféltés miatt. A képviselő elárulta, hogy már 7-8 évvel ezelőtt látták a Párbeszéddel, hogy melyek azok az akadályok, amelyeket a megtartó kultúraváltás érdekében fel kellene számolniuk, de nem tették meg. „Én sem álltam bele a meccsekbe” – mondta a saját felelősségére utalva.

A képviselő szerint más világnézetet képvisel, mint Magyar Péter, de úgy látja, a Tisza Párt ellenzéki erőként mégis hozzátesz a kormány leváltásának ügyéhez, de csak akkor, ha nem okoz ellenzéken belüli polgárháborút. Járt már kint az új politikai formáció tüntetésén.

Az ajánlásgyűjtés ideje alatt – ahol maga is hosszú órákat pultozott – azt tapasztalta, hogy Karácsony Gergelyt a választók „szeretik, tisztelik, támogatják, de nem istenítik”. És, mint mondta, „ez csodálatos”.

Tordai Bence bízik benne, hogy „a párbeszédes tagok maradnak a Párbeszéd-frakcióban, és nem kapnak kedvet ahhoz, hogy átüljenek a DK-ba”, miközben független képviselőként továbbra is a Párbeszéd-frakció tagja marad a parlamentben.

A budapesti önkormányzati választások után kialakult helyzet még bonyolultabbá vált, hiszen a városvezetés működésképtelenné válhat. A fővárosi közgyűlés összetétele a következőképpen alakult:

  1. TISZA: 10 mandátum
  2. Fidesz-KDNP: 10 mandátum
  3. Párbeszéd – DK – MSZP: 7 mandátum
  4. MKKP: 3 mandátum
  5. Vitézy-lista/LMP: 3 mandátum.

Ez a helyzet komoly kihívás elé állítja Karácsony Gergelyt, aki 324 szavazattal nyert Vitézy Dáviddal szemben, de a választási eredmények újraszámolását követően még nem dőlt el, ki lesz Budapest főpolgármestere 2024 őszétől. Elemzők szerint a TISZA Párt és a Fidesz-KDNP kisebbségben lévő erői miatt, ha nem tudnak együttműködni a többi ellenzéki párttal, akkor a főváros működésképtelenné válhat.

A Tisza Párt megjelenésével a politikai térkép jelentősen átalakult, hiszen a párt 1 341 499 szavazatot kapott az EP-választáson, ami a szavazatok 24,43 és 32,81 százaléka közötti támogatottságot jelentett az ország különböző részein. A Medián felmérése szerint a Tisza Párt szavazóinak csupán 9 százaléka volt csalódott fideszes, tehát 120-130 ezer ember, míg a többi 400-450 ezer szavazó valószínűleg korábban bizonytalanok voltak, és Magyar Péter és a Tisza felbukkanása előtt talán el sem mentek volna szavazni.

A budapesti önkormányzati választásokon Karácsony Gergely 47,53%-os (371.466) eredményével legyőzte Vitézy Dávidot, aki mindössze 324 szavazattal maradt le (47,49%, 371.142), miután a számlálás nagy részében a dobogó élén állt. Vitézy Dávid már jelezte, hogy szükség lehet az újraszámlálásra, tekintettel arra, hogy több mint 22 ezer érvénytelen szavazat látszik a Nemzeti Választási Iroda oldalán. Az újraszámlálásra hat napja van a fellebbezést elbíráló választási bizottságnak, illetve a bírósági felülvizsgálati kérelmet elbíráló bíróságnak.

Akár Karácsony marad, akár Vitézy újraszámolása lesz sikeres, nem lesz egyszerű békét teremteni a Fővárosi Közgyűlésben. A Karácsonyt támogató pártszövetség 7 képviselőt küldhet a városházára, Vitézy hármat, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szintén hármat, a maradék húsz helyet pedig egyenlően osztja meg a Fidesz és a Tisza Párt. Az új összetételben a Fidesz és a Tisza képviselői meccselhetnek, éppen ezért fontos szerepet kaphatnak Vitézy és a Kutyapárt képviselői, akik a két nagy tömb miatt még akár egy-egy ügy eldöntői is lehetnek.