Mexikói lagúna kiszáradása: tömeges halpusztulás Chihuahuában

Mexikó Chihuahua államában a rendkívüli hőmérséklet következtében kiszáradt a Bustillos-lagúna, amelynek medrét most több ezer elpusztult hal borítja.

A CNN jelentése szerint a hőség miatt a vízszint kritikusan alacsonyra csökkent, és a megmaradt víz minősége is jelentősen romlott, ami tömeges halpusztulást eredményezett a lagúnában. A szárazság Mexikó közel 90 százalékát érinti, ami 2011 óta a legmagasabb arány. Chihuahua államot különösen súlyosan sújtja a legszélsőségesebb aszály, ahol a hőmérséklet tartósan 40 Celsius-fok felett van.

A helyi hatóságok jelenleg azon dolgoznak, hogy a halakat mésszel fedjék be, megakadályozva ezzel a bomló tetemek által okozott közegészségügyi veszélyeket, mint például a rovarok által terjesztett betegségek.

Az aszály nemcsak a halakat érintette, hanem az állatállományt is, tehenek és szamarak pusztultak el nagy számban. A gazdák is küzdenek az öntözésért, és az ismétlődő extrém szárazság következtében sokan, akik korábban mezőgazdasággal foglalkoztak, elvándoroltak a régióból.