Madárinfluenza miatt korlátozások a tojásvásárlásban Ausztráliában

A Coles szupermarketlánc bevezette a tojásvásárlási korlátozásokat Ausztráliában, miután Victoria államban madárinfluenza-járvány tört ki, és több mint félmillió csirkét kellett elaltatni.

A Coles szupermarketlánc országszerte korlátozza a vásárlók által megvásárolható tojások mennyiségét, miután Victoria államban madárinfluenza-járvány tört ki. Az üzletekben és az online áruházban elhelyezett táblák tájékoztatják a vásárlókat arról, hogy tranzakciónként legfeljebb két doboz tojást vásárolhatnak.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert az állam délnyugati részén öt farmon kimutatták a madárinfluenza magas patogenitású H7N3-as törzsét. A fertőzés megfékezése érdekében több mint félmillió csirkét kellett elaltatni. "Szorosan együttműködünk minden beszállítónkkal annak érdekében, hogy a tojás továbbra is elérhető maradjon vásárlóink számára, és támogatást nyújtunk az iparágnak a Victoria államban történt madárinfluenzás esetekre adott válaszlépésekhez" - tette hozzá a Coles szóvivője. A korlátozás Nyugat-Ausztrália kivételével minden államban és területen érvényes.

A madárinfluenza egy súlyos vírusos betegség, amely elsősorban baromfikat támad meg. A H7N3 törzs különösen veszélyes, mivel gyorsan terjed és magas halálozási arányt okoz az érintett állatok körében. Az ilyen járványok jelentős gazdasági károkat okozhatnak, mivel a fertőzött állományokat gyakran teljesen le kell ölni.

A Woolworths és más nagyobb áruházláncok egyelőre nem vezettek be hasonló korlátozásokat. Az Agriculture Victoria által kiadott figyelmeztetés szerint nincs ok aggodalomra: a szupermarketekben kapható tojások és baromfitermékek biztonságosan fogyaszthatók.

A jelenlegi helyzetben érdemes előre tervezni és csak annyi tojást vásárolni, amennyire valóban szükség van. Emellett érdemes alternatív beszerzési forrásokat is keresni, például helyi piacokat vagy kisebb boltokat.