Taylor Swift: A zeneipar legokosabb üzletasszonya

Taylor Swift nem csupán világhírű énekesnő, hanem a zeneipar egyik legintelligensebb üzletasszonya is, aki The Eras turnéjával tovább növeli már így is jelentős vagyonát. Az énekesnő vagyonának növekedése különösen az edinburgh-i koncertje után vált szembetűnővé, ahol a bevételek révén vagyonát 1 milliárd dollár fölé emelte. Egy apró technikai malőr, egy furcsa kézgörcs miatt az előadást néhány percre felfüggesztették, de ez semmit sem vett el a show fényéből. Azonban a koncertsorozat nem volt fennakadásoktól mentes, az első estén Swift egy rajongó rosszulléte miatt kénytelen volt megszakítani a Would've, Could've, Should've című dal előadását, és csak akkor folytatta, amikor a biztonságiak megnyugtatták, hogy minden rendben van.

A Forbes magazin szerint Swift piaci értéke körülbelül 600 millió dollár, míg ingatlanvagyonát 125 millió dollárra becsülik. Swift azonban más sikeres zenészekkel ellentétben nem különféle vállalkozásokba fekteti a zenei bevételeit, hanem a zeneiparban maradva, a piaci hatalmát kihasználva jelentős összegeket keres.

A "Swiftonomics" néven emlegetett módszerrel Swift a jegyeladásokból származó bevétel több mint 100 százalékát követeli magának, így a szervezők profitja csak az étel- és italeladásokból, valamint egyéb extrákból származik. Több koncertet tart egy helyszínen, ezzel csökkentve a turné költségeit és növelve a rajongók érdeklődését.

Swift pénzügyi ügyessége és rámenőssége is hozzájárul rajongói vonzerejéhez. A zeneszolgáltatások terén is bizonyította üzleti érzékét, amikor sikeresen szállt szembe az Apple-lel és a Spotify-jal a streamelt zeneszámok jogdíjai miatt, és ezzel a művészek jobb kompenzációját érte el. A Harvard Law School tananyagában is szerepel, mint példa a nagy szolgáltatókkal szembeni sikeres fellépésre.

Swift 34 évesen már számos sikert ért el, többek között azzal, hogy feltételeket szabott a zeneipari vezetőknek, és ezt ügyesen kommunikálta rajongói felé. A rajongók lojalitása megkérdőjelezhetetlen, hiszen amikor Swift újra felvette korábbi albumait, hogy megkerülje a befektetők által korlátozott művészi szabadságát, ők az új verziókat részesítették előnyben.

Taylor Swift üzleti érzékét jól mutatja, hogy jelentős részesedéssel rendelkezik a bakelitpiacon is, és gyakran olyanoknak adja el a lemezeket, akiknek nincs is lemezjátszójuk, de mégis fontosnak tartják a gyűjteményükben való meglétüket. Az Eras Tour 2023-as elstartolása óta új szintre emelte a szupersztár fogalmát, albumai nem csak hallgatottsági, hanem eladási rekordokat is döntenek, és rajongói képesek akár napokkal a koncertek előtt is kiköltözni a stadionok elé, hogy a lehető legjobb helyről élvezhessék a show-t.