Tasó László megátkozta a nyíradonyi választókat

Tasó László, a Fidesz parlamenti képviselője és volt államtitkár, nem rejtette véka alá elégedetlenségét a nyíradonyi választókkal szemben, akik nem a párt helyi jelöltjeire szavaztak.

A nyíradonyi választók döntését követően Tasó László egy szokatlan köszönetnyilvánítást tett közzé Facebook-oldalán. Először megköszönte azoknak, akik a Fidesz jelöltjeire voksoltak, majd a választás értékelése során úgy fogalmazott: „A választók úgy döntöttek, hogy új, minden bizonnyal felkészültebb vezetőkre van szüksége, mint akiket a Fidesz-KDNP ajánlott.” Ezt követően Kóczián Rudolf versének idézetével fejezte ki nemtetszését, amelyet sokan a nem fideszes szavazók megfenyegetésének, sőt megátkozásának értelmeztek: „Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!”

A vers további részeiben a szavazókra bibliai átkokat szór, és a nemmel szavazók számára a pokolban helyet szán. Ezt a verset Dániefy Zsolt színész és fideszes önkormányzati képviselő szavalta el Orbán Viktor 2014-es debreceni kampánylátogatásán, amelynek során sokan először találkoztak a művel.

Tasó László korábban kritikát fogalmazott meg Nyíradony eddigi fideszes polgármesterével és városvezetésével szemben, akik között ott volt Tasó Béla unokaöccse is. A képviselő szerint az önkormányzat gazdálkodását érintő problémákat nem tisztázták, és a lakosságot nem tájékoztatták megfelelően. A koronavírus-járvány alatt kiterjesztett polgármesteri jogkörök és az azokkal kapcsolatos döntések miatt megromlott a viszony a polgármester és a testület között, ami az együttműködés hiányához vezetett.

Tasó László kirohanása meglepő volt, tekintettel arra, hogy a választók a szavazófülkében már kifejezték nemtetszésüket, mégis ők lettek megátkozva.

A térségben nem csak Nyíradonyban, hanem Nyírmártonfalván is változás történt a helyi vezetésben. Filemon Mihály, aki 2019-ben még a Fidesz és a KDNP támogatásával lett polgármester, de most függetlenként indult újra, elveszítette a posztját egy másik független jelölt, Kövér Mihály Csaba javára, aki 38,4 százalékkal megszerezte a településvezetői posztot. Filemon Mihály 32,04 százalékot kapott a szavazatokból. Ő lett országosan ismert, amikor uniós támogatással lombkoronasétányt építtetett, de közben körülötte tarra vágták az erdőt, ami jelentős ellenérzést váltott ki.

Az ország 3177 települése közül csak egyetlen helyen, Albertirsán fordult elő, hogy a kormánypárti jelöltek egymás ellen indultak. Itt a KDNP-s Jutasiné Klein Kitti 33,73 százalékos eredménnyel győzte le a fideszes Varga Károlyt, aki 31,04 százalékkal a második helyre szorult. A különbség mindössze 171 voks volt. A jelenlegi polgármester, a civil jelölt Fazekas László csak harmadik lett, 21 szavazattal lemaradva a második helyezettől.