Pénzmosási botrány hatására szigorítják a bankok az ellenőrzéseket Szingapúrban

A Bloomberg információi szerint a Citigroup, a DBS Group és más pénzintézetek is megerősítik a gazdag ügyfeleik ellenőrzését Szingapúrban, egy jelentős pénzmosási botrány következményeként.

A bankok privátbankárai további képzéseken vesznek részt, hogy jobban felismerjék a pénzmosásra használt módszereket. Ez a lépés egy olyan esemény után történik, amikor egy kínai bűnözői csoport több mint 3 milliárd szingapúri dollár értékű, online szerencsejátékból származó bevételt próbált meg tisztára mosni a helyi pénzintézeteken keresztül.

A szingapúri pénzügyi felügyelet már befejezte az érintett bankok egy részének helyszíni ellenőrzését. Azok a bankok, amelyek a legtöbbet üzleteltek a bűnözőkkel, számíthatnak bírságokra és egyéb büntetőintézkedésekre a vizsgálatok lezárultával.

A pénzmosási ügy 2023 augusztusában vált ismertté, aminek következtében a szingapúri kormány létrehozott egy tárcaközi bizottságot a pénzmosás elleni védekezés megerősítésére. A hatóságok által lefoglalt eszközök között készpénz, aranyrudak, ékszerek, autók, valamint lakó- és kereskedelmi ingatlanok találhatók. A 10 vádlottat 13-tól 17 hónapig terjedő börtönbüntetésre ítélték, és további 17 személy ellen folyik még a nyomozás.

A felügyeleti hatóságok a bankok telephelyein is ellenőrzéseket végeztek, és a banki alkalmazottakat is kikérdezték a megfelelőségi ellenőrzések hiányosságainak feltárása érdekében. A bírósági dokumentumok szerint a bankok nem csak betéteket fogadtak el, hanem kölcsönöket is nyújtottak a bűnözők helyben bejegyzett vállalkozásainak, jelzáloghiteleket intéztek, és befektetéseket is kezeltek. A legtöbb eszközzel rendelkező bankok között szerepel a Credit Suisse, a Citigroup helyi egysége és a United Overseas Bank.