Szijjártó Péter Írországban tárgyalt a sikeres gazdasági együttműködésről

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Írországban tárgyalt kollégájával a két ország sikeres gazdasági együttműködéséről, a különböző politikai nézetekről, viszont közös célkitűzésekről, de szóba került Magyarország soros tanácselnöksége is az Európai Unióban.

Dublinban Szijjártó Péter a magyar EU-elnökségi felkészülésről eszmét cserélt ír kollégájával, és áttekintették Európa jelenlegi biztonsági és gazdasági helyzetét. A miniszter kiemelte, hogy Magyarország és Írország a kontinens két végén helyezkedik el, és történelmük is eltérő, ami különböző nézőpontokat eredményez. Ennek ellenére hangsúlyozta, hogy a párbeszédre nyitottak, különösen tekintettel arra, hogy mintegy 15-20 ezer magyar él Írországban, akik hozzájárulnak az ország sikeréhez. Szijjártó Péter bejelentette, hogy hamarosan Cork városában konzuli képviselet nyílik.

A két ország közötti gazdasági kapcsolatokról szólva a miniszter elmondta, hogy a kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött, elérve a 2 milliárd eurós határt. Megemlítette, hogy az elmúlt évtizedben hat jelentős ír vállalati beruházás történt Magyarországon, és a Richter is sikeresen belépett az ír piacra.

Szijjártó Péter beszélt az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnökségével kapcsolatos tervekről is. Kiemelte, hogy az elnökség alatt előtérbe helyezik a Nyugat-Balkán országainak csatlakozási folyamatát, harcolnak az illegális bevándorlás ellen, és ragaszkodnak az adópolitika nemzeti hatáskörben maradásához. A miniszter szerint az EU-nak új lendületre van szüksége, amit a Nyugat-Balkánról kaphat meg.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország az EU legalacsonyabb munkára rakódó adóterheit alkalmazza, és az elnökségi időszak alatt is ragaszkodni fognak ahhoz, hogy az adómegállapítás kérdése nemzeti hatáskörben maradjon. A miniszter hozzátette, hogy bizonyos szuverenitási pontokon van átfedés a magyar és az ír pozíciók között, és az elnökségi félév alatt együttműködnek majd az ír kollégákkal ezen a területen.

A nap további részében gazdasági tárgyalások következnek, amelyek során az EATON vállalatnál fognak tárgyalni, amely Magyarországon több mint ezer embernek ad munkát. Szijjártó Péter reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások eredményeként jó hírekkel tudják majd örvendeztetni a magyar gazdaságot.