Hűtlen kezelés miatt fizethetnek a szegedi képviselők

Az Index szerint a Szentesi Rendőrkapitányság hűtlen kezelés gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen, ami a szegedi közgyűlést érinti. A tanúk kihallgatása megkezdődött, és a városi közgyűlés nem hozhat olyan határozatot, amely ellentmond egy jogerős bírói döntésnek. Magyarországon előfordult már, hogy az önkormányzatot ért kárt a képviselőknek kellett megfizetniük.

A Gyulai Törvényszék ítélete szerint a szegedi önkormányzatot és annak cégét, a Szegedi Közlekedési Kft.-t mintegy 40 millió forintos kár érte a parkolóbérletek ügyében. Az ítélet következtében több városvezető is távozott hivatalából, köztük Solymos László alpolgármester és Mózes Ervin főjegyző. A közgyűlés egy határozatot fogadott el, amely mentesíti az elítélt vezetőket a kár megtérítése alól, amit Botka László polgármester és a baloldali képviselők többsége támogatott, míg a Demokratikus Koalíció tartózkodott, a Fidesz pedig ellenezte. Szabó Bálint szerint a közgyűlés és a városvezetés nem járhat el így "ilyen piszkos ügyekben".

Palánki Zsolt ügyvéd, aki a Schadl-Völner-perben is védőként tevékenykedik, úgy véli, hogy a hűtlen kezelés megállapításának komoly esélye van. A képviselő-testület tagjai hosszan vitáztak a határozat meghozatala előtt, és többen aggályukat fejezték ki az adósság eltörlésével kapcsolatban. Palánki szerint a jogerős ítéletet követően az elévülés 5 éve számít, tehát 2021. február 24-től. Az ügyvéd szerint van precedens arra Magyarországon, hogy a képviselőknek kell megfizetniük a kárt, ha rossz döntést hoznak. Az ügyet Palánki egy "róka fogta csuka" esetnek nevezte, és úgy véli, hogy az igennel szavazó képviselők gyanúsítottak lehetnek a büntetőügyben.

A nyomozás során több politikus is nyilatkozott, hogy a büntetőfeljelentés Szabó Bálint bosszúja lehet, miután a közgyűlés megszüntette a képviselői mandátumát. Szabó részletesen elmondta a nyomozóknak, hogy miért tartja aggályosnak az ügyet. Botka László polgármester népszerűségét az eset nem érinti, hiszen a legutóbbi önkormányzati választásokon a szegediek többsége rá szavazott, és pártja, az Összefogás Szegedért Egyesület többséget szerzett a képviselő-testületben.