Amerikai szalmonella-járvány fertőzött uborka miatt

Az Amerikai Egyesült Államokban fertőzött uborkaszállítmányok okoztak szalmonella-járványt, amely 25 államban érintett embereket, a betegség pedig már 162 esetben került regisztrálásra, közülük 54 embert kórházba is szállítottak.

Az IFLScience jelentése szerint az első megbetegedések március közepén jelentek meg, és a vizsgálatok során a Salmonella Africana törzset azonosították a fertőzés okaként. A CDC szerint azonban a fertőzés valós száma ennél magasabb lehet, mivel a fertőzöttség igazolása akár egy hónapot is igénybe vehet.

A betegség terjedésének vizsgálatakor a kutatók teljes genom szekvenálást végeztek, amely során megállapították, hogy a betegektől származó mintákban lévő baktériumok szoros rokonságban állnak egymással, ami arra utal, hogy a fertőzés forrása valószínűleg egy közös táplálék lehetett.

Egy 65 fős, megbetegedett csoport megkérdezésekor 72 százalékuk állította, hogy a betegség előtti héten uborkát fogyasztottak. Pennsylvaniában, ahol a legtöbb esetet jegyezték, egy kiskereskedő uborkaszállítmányában is kimutatták a baktérium jelenlétét. A CDC jelenleg azt vizsgálja, hogy a járvány összefüggésben állhat-e a floridai Fresh Start Produce Sales, Inc. által május 17. és május 21. között 14 államból visszahívott uborkaszállítmányokkal.

A szalmonella tünetei közé tartozik a gyomorgörcs, hasmenés, hányás és láz, amelyek általában a fertőzés után 6 órától 6 napig jelentkeznek. A legtöbben egy héten belül javulást mutatnak, de a kisgyermekek, az idősek és az immunrendszerükben legyengült személyek esetében súlyosabb tünetek is előfordulhatnak.