Tengődi polgármesterválasztás: Váltás a vezetésben

A Somogy megyei Tengődön a korábbi polgármester, Lakos János helyett Szakályné Haba Ildikó nyerte el a polgármesteri címet, miután Lakos jelentős vagyoni hátrányt okozott a településnek egy vitatott ingatlanügylet során.

A választáson három független jelölt indult, és Szakályné Haba Ildikó a szavazatok 45,81 százalékát megszerezve lett Tengőd új polgármestere, míg a nem túlzottan népszerű Lakos János 42,86 százalékot kapott. Lakos korábban, 2019-ben még fölényesen nyert, akkor a választók 58,33 százalékának támogatását élvezte, azonban az elmúlt időszakban több kritikát is kapott.

Az egyik legnagyobb botrány, ami Lakos János nevéhez fűződik, egy 2020-ban történt ingatlanügylet volt. Akkor a volt szovjet laktanyához tartozó erdős területet mindössze 5,9 millió forintért adta el saját fiának és lányának, ami jelentős, 14 millió forintos kárt okozott a településnek. Szakértői vélemény szerint a terület valós értéke ugyanis 20 millió forint volt. Az adásvételt a Pécsi Ítélőtábla semmissé nyilvánította, és Lakos ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt vádat emeltek.

A 400 fős kis településen Lakos János népszerűsége már korábban is megkérdőjeleződött, miután polgármestersége első éveiben megszüntette az önálló polgármesteri hivatalt, és bezárta az általános iskola mindkét tagozatát, az épületet pedig bérbe adta. Ezek a döntések valószínűleg hozzájárultak ahhoz, hogy a lakosság körében csökkent a támogatottsága, ami a legutóbbi választáson is megmutatkozott.