Svédország gazdasági teljesítménye csökkent

Svédországban a statisztikai hivatal adatai szerint április hónapban 0,7%-kal csökkent a bruttó hazai termék (GDP), ami ellentmond a korábbi várakozásoknak, melyek szerint a gazdaság bővülése várható lett volna.

A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok 0,2%-os növekedést jósoltak áprilisra, azonban a valóságban 0,7%-os visszaesést regisztráltak. Ez a csökkenés a svéd központi bank kamatcsökkentési intézkedései után következett be, amelyek célja az volt, hogy ösztönözzék a gazdasági aktivitást. A bank jelezte is, hogy az év második felében további lazításokat tervez.

Melker Loberg, a svéd statisztikai hivatal közgazdásza szerint a gazdaság visszaesése a háztartások fogyasztásának csökkenésével magyarázható, ami különösen érzékelhető volt az év első három hónapját követően. Az üzleti szektor termelése is csökkent áprilisban, 0,4%-kal az előző hónaphoz képest.

A svéd jegybank kamatcsökkentési döntése ellenére a legújabb gazdasági adatok azt sugallják, hogy a konjunktúra gyengébb lehet a korábban vártaknál. A GDP-adatok közzététele után a svéd korona árfolyama gyengülést mutatott az euróval szemben, de később visszatért a nyitó szintre.