Sulyok László államfő leváltásának kezdeményezése elutasítva

A Fidesz-KDNP-s többségű Országgyűlés igazságügyi bizottsága nem támogatja Sulyok Tamás köztársasági elnök leváltására irányuló eljárás megindítását, az ellenzéki kezdeményezést választási kampányfogásnak minősítve elutasították.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága hétfő délelőtti ülésén döntött arról, hogy nem indítják meg az eljárást Sulyok Tamás köztársasági elnök tisztségétől való megfosztására. A Fidesz-KDNP-s többség ezzel a lépéssel már a folyamat elején blokkolta az ellenzéki kezdeményezést, amely így nem kerül az Alkotmánybíróság elé. A parlament plenáris ülésén várhatóan titkos szavazással erősítik meg a döntést.

A Demokratikus Koalíció (DK) kezdeményezte az eljárást, mivel álláspontjuk szerint Sulyok Tamás még ügyvédként "földmutyihoz" asszisztált. Dobrev Klára, a DK EP-képviselője szerint az államfő a csongrádi földmaffia tagja volt, és olyan szerződéseket ellenjegyzett, amelyek révén külföldi tulajdonba kerülhetett több mint száz hektár termőföld. Az államfő hivatala szerint Sulyok ügyvédi tevékenysége során a jogszabályoknak megfelelően járt el, és az ügyészség is vizsgálja az ügyet, de valószínűleg a cselekmények már elévültek.

Az Alaptörvény szerint a köztársasági elnököt akkor lehet leváltani, ha "az Alaptörvényt vagy tisztsége gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsértette". Az ellenzéki képviselők szerint Sulyok megsérthette az Alaptörvényt és több törvényt is, de az igazságügyi bizottság szerint a kezdeményezés formai hibás, és az állítások alapján sem törvénysértésre, sem bűncselekmény elkövetésére nem lehet következtetni.

A bizottság határozati javaslatában megállapította, hogy az ellenzéki indítvány alaptalan és visszaélésszerű, ezért nem felel meg a megfosztási eljárás jogintézményéhez. Az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén dönt a határozati javaslatról, és ha a képviselők kétharmada támogatná, az ügy az Alkotmánybíróság elé kerülne. Azonban a kormánypárti többség várhatóan nem fogja támogatni az eljárás megindítását.

Az Országgyűlés a kétharmados, titkos szavazáson - 41 igen, 132 nem szavazattal - úgy döntött, nem indítja el a Sulyok Tamás köztársasági elnök tisztségétől való megfosztására irányuló eljárást.

Az Országgyűlés kedd délután titkos szavazással választja meg az Alkotmánybíróság új elnökét, miután Sulyok Tamás köztársasági elnök lett. Kövér László házelnök hétfőn benyújtott javaslata szerint a jelölt Juhász Imre alkotmánybíró, aki 2013 tavaszán lett megválasztva 12 évre, így elnöki megbízatása 2025. április 3-ig tartana, amennyiben megválasztják. Juhász Imre 1963-ban született Budapesten, jogi diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán szerzett, és többek között a Független Rendészeti Panasztestület tagja és elnöke volt alkotmánybírósági kinevezése előtt. Eredményes választás esetén Juhász Imre le is teszi az esküt. A tavaszi ülésszak utolsó, június 11-i ülésének napirendje szerint a képviselők kedd délután – az interpellációk és a zárószavazások után – titkosan szavaznak az Alkotmánybíróság elnökének személyéről. Az Alkotmánybíróságnak három hónapja nincs elnöke, miután Sulyok Tamást, a testület korábbi elnökét választották meg államfőnek. Az új elnök megválasztásáig nem korelnök, hanem Salamon László elnökhelyettes vezeti a testületet.