Rétvári Bence Donáth Anna lemondását figurázta ki: "Nomentom lett a Nolimpia pártjából"

A Fidesz-KDNP képviselői a parlamenti ülésen a Momentumot és annak elnökeik lemondását vették célba. Rétvári Bence, a BM államtitkára szójátékkal utalt a párt gyenge választási szereplésére, míg más kormánypárti politikusok is kritizálták őket.

Az ülésteremben a kormánypárti képviselők domináltak, és kevés ellenzéki politikus volt jelen, köztük a DK-sok nagyobb része, de Gyurcsány Ferenc még nem érkezett meg. A Momentum képviselői is távol maradtak, ami a választások utáni meglepetések fényében érthető. Az ülés hangulata zajosabb volt a szokásosnál, a felszólalások között sokan beszélgettek, sutyorogtak.

Rétvári Bence a KDNP frakcióvezetője, Simicskó István felszólalására reagálva, amelyben a jobboldali pártok megerősödését és a békevágy erősödését említette az EP-ben, a Momentum gyenge választási szereplésére és Donáth Anna lemondására tért ki. Rétvári a pártot "Nomentom"-nak nevezte, utalva arra, hogy a "Nolimpia" pártból váltak, amely külföldi pénzből fenntartott, kétes médianépszerűségre tett szert, külföldről kapja feladatait, és népszerűsíti a gender-divatot. Rétvári felszólalása elején Tordai Bence Párbeszéddel való szakításán és a Párbeszéd-LMP konfliktuson is gúnyolódott.

Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója saját magát idézve emlékeztetett arra, hogy a Momentum Mozgalom az országgyűlésbe jutása és két EP mandátum megszerzése után olyan sorsra juthat, mint az SZDSZ, vagyis a megszűnés szélére kerülhet.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Momentum Európai Parlamenti tevékenységét kritizálta, mondván, hogy megakadályozták Magyarország számára járó EU-s források lehívását, és ezzel elárulták választóikat. Úgy fogalmazott, hogy az ellenzék megsemmisítő választási eredménye intő példa lehet mindenkinek. Dömötör a Fidesz 30 százalékos fővárosi listás eredményét is sikerként jellemezte, mondván, első helyen végzett a pártszövetség.

Az EP-választáson soha ennyi támogatója a Fidesz-KDNP-nek nem volt – jelentette ki Rétvári, aki azt mondta, igyekezni fognak erősíteni a béke hangját Európában. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára megemlítette a Nézőpont kutatását is, amely szerint parlamenti választást rendeztek volna vasárnap, ismét kétharmadot kapott volna a kormányoldal.

A párbeszédes Szabó Rebeka azzal kezdte felszólalását, hogy Dömötört emlékeztette: százalékosan az eddigi legrosszabb eredményét érte el a Fidesz az EP-választáson. Ezután hosszasan értekezett arról, hogy Vitézy Dávid miért a Fidesz embere, és súlyos kritikával illette az LMP-t és Ungár Pétert, aki szerinte 200 millióért “komplett főpolgármester-jelöltet vásárolt”.

Ungár Péter (LMP) a választásokat követően az LMP által támogatott Vitézy Dávidot méltatta, és kiemelte az LMP fővárosi listás eredményét, valamint hogy Győrben az LMP és a Momentum támogatásával induló Pintér Bence leváltotta a Fidesz jelöltjét.

Dúró Dóra (Mi Hazánk) a választást értékelve kiemelte, hogy a vármegyék döntő részében ők gyűjtötték be a 2. legtöbb szavazatot, és bírálta a médiát, amiért a Mi Hazánk kapja a legkevesebb lehetőséget a főbb hírműsorokban.

Répássy Róbert igazságügyi miniszterhelyettes hangsúlyozta, a választás minden elemében megfelelt a jogállami kritériumoknak, és a sajtószabadság lényege, hogy a szerkesztőségek maguk döntik el, melyik párttal mennyit foglalkoznak.

Lukács László György (Jobbik) az ellenzék átrendeződéséről beszélt, és kiemelte azokat a jelölteket, akik valamilyen módon kapcsolódnak a pártjához és sikerrel szerepeltek vasárnap, például Pintér Tamást Dunaújvárosban.