Repülős utazások fellendülése és az üzemanyag-fogyasztás növekedése

A Bloomberg által összegyűjtött adatok szerint a repülőgépek hamarosan olyan telítettséggel fognak közlekedni, mint a koronavírus-járvány előtt, ami rekordmennyiségű üzemanyag-felhasználást eredményezhet.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai alapján idén rekordszámú utasra számítanak, és a harmadik negyedévben várhatóan 10,5 millió járat fogja keresztezni az eget. Ez a jelentős növekedés különösen az Ázsiából, Európából és Észak-Amerikából induló nemzetközi járatok esetében várható. Simon Warren, a Vitol Group elemzője szerint a rövidebb távú utak jelentik a fő hajtóerőt a repülős utazások növekedésében, és az idén napi 650 000 hordóval nőhet a repülőgép-üzemanyag iránti kereslet.

Az IATA előrejelzése szerint a globális légiközlekedési ágazat 99 milliárd gallon üzemanyag-fogyasztással számol idén, ami 3%-os emelkedést jelent a 2019-es adatokhoz képest. Azonban a hatékonyság javulása mérsékli az üzemanyag-fogyasztást, és a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) valamint az FGE elemzései szerint a kereslet nem fogja meghaladni a 2019-es szintet.

Jeffrey Barron, az amerikai Energiainformációs Hivatal elemzője szerint a légi közlekedés gyakorlatilag visszatért a világjárvány előtti szintre, és a hatékonyság növelésével, több utas szállításával a repülőgépek valamivel kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, mint a járvány előtt.