Szokatlan hőhullám fenyegeti Görögországot és Törökországot

Görögország és Törökország meteorológusai szerint szokatlanul magas hőmérsékletek várhatók a következő napokban, helyenként akár 45 Celsius-fokot is elérhetnek, ami növeli az erdőtüzek kockázatát és áldozatokat is szedhet.

Keddtől több napon át Görögország számos régiójában a hőmérséklet várhatóan meghaladja a 40 Celsius-fokot, egyes helyeken pedig akár a 45-öt is elérheti. A görög meteorológiai szolgálat szerint ez a mini-hőhullám szokatlan az évnek ebben a szakaszában, és a kevés eső miatt akár erdőtüzek is kialakulhatnak. A görög Vöröskereszt óvatosságra inti a lakosságot: kerüljék a napozást, tartsák zárva a redőnyöket, fogyasszanak sok folyadékot és könnyű ételeket, valamint gondoskodjanak az idősebb családtagokról és barátokról.

Az alkoholfogyasztást és a szabadtéri sporttevékenységeket is kerülni kell, továbbá a Vöröskereszt hangsúlyozza, hogy a gyermekeket és háziállatokat soha ne hagyják a nap folyamán autóban, és biztosítsanak elegendő ivóvizet a házi kedvenceknek, valamint a kóbor állatoknak.

A tűzoltóság a közösségi médián keresztül hívta fel a figyelmet arra, hogy Görögország középső részén, ahol télen kevés csapadék esett, és június eleje óta szokatlanul magas hőmérsékleteket mérnek, nagyon magas az erdőtüzek kockázata.

Törökország nyugati részén is hasonlóan magas hőmérsékletekre számíthatnak, ahol a hőmérséklet akár a 45 Celsius-fokot is elérheti, ez mintegy 12 Celsius-fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál. A lakosokat, különösen az időseket, a gyermekeket és a krónikus betegségben szenvedőket arra kérik, hogy 11 és 16 óra között ne tartózkodjanak a szabadban.

Nem csak a görög és török régiókban jelent veszélyt a hőhullám, a közelmúltban több országban is halálos áldozatokat követeltek a hőhullámai, Mexikóban 50 fokos hőséggel küzdöttek, Pakisztánban is hőgutát kaptak az emberek, Indiában pedig csaknem 53 Celsius-fokos rekordot mértek az elmúlt hetekben.

(Kiemelt kép: Az emberek esernyővel védekeznek a napfény ellen Athénban 2023. július 23-án)