Újra Putnik Lázár a polgármester Újszentivánon

Putnik Lázár nyerte meg a polgármesteri széket Újszentivánon, ahol az önkormányzati választások eredményeként ismét őt választották meg a város vezetőjének.

Az újszentiváni választáson négy jelölt versengett a polgármesteri címért. A független jelöltek közül Biri István és Binszki Olivér, a korábbi polgármester Bodó Imre, valamint a szintén független Putnik Lázár és Szűcs Melinda szerepeltek a szavazólapon. Putnik Lázár végül 39%-os eredménnyel diadalmaskodott, míg a második helyen Bodó Imre végzett 28%-kal, a harmadik helyen pedig Dr. Binszki Olivér következett 26,44%-kal. Szűcs Melinda 6,12%-ot ért el.

Putnik Lázár korábban, 2019-ben már vezette a települést, akkor az szavazatok több mint felét, 50,25%-át szerezte meg. Azonban botrányai miatt nem tudta befejezni a ciklusát, helyére Bodó Imre lépett. Putnikot előzetes letartóztatásba helyezték, mert a nyomozóhatóság szerint társaival együtt súlyosan túlárazott egy állami forrásból épülő munkásszállót, ami 222 millió forintos kárt okozott az állami költségvetésnek. Tavaly februárban szabadult az előzetes letartóztatásból, egy év után. Érdekesség, hogy még a börtönben töltött ideje alatt is üzletelt az állammal, a Szabad Európa szerint egy 2,7 hektáros szántóföldet vásárolt meg 4,8 millió forintért a Nemzeti Földügyi Központtól.

Az önkormányzati választások eredményeit június 10-én, 01:44-kor frissítették utoljára, ekkor vált hivatalossá Putnik Lázár győzelme. A helyiek annak ellenére döntöttek így, hogy Putnikot tavaly februárban – egy év után – engedték ki a letartóztatásból. Ahogy megírtuk, két társával együtt azzal vádolják, hogy túlárazott egy jórészt állami forrásból épülő munkásszállót, a pénz egy részét saját cégének utalta át, amivel több mint 200 milliós kárt okozott az állami költségvetésnek. Az eljárás a Szeged.hu tudósítása szerint jelenleg is tart. Putnikot korábban fiktív lakcímek létesítése miatt már elítélték, bár próbára bocsátották, és állítólag más ügyben is folyt ellene eljárás.

A vasárnapi választások másik érdekessége, hogy a Békés megyei Méhkeréken Tát Margitot, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjét, akit korábban csalásért ítéltek felfüggesztett börtönbüntetésre, 75,32 százalékkal választották újra. Tát Margitot és társait 31 millió forintnyi uniós forrás elcsalása ügyében ítélték el, és ő egy év tíz hónap felfüggesztett börtönt kapott. Ennek ellenére tavaly júniusban is újraválasztották, és most ismét sikerült megismételnie a bravúrt.