Budapesti választási eredmények: változások a kerületek vezetésében és a főpolgármesteri székben

A fővárosi kerületekben történt változások jelentős politikai átrendeződést mutatnak. A Fidesz-KDNP egy kerületet visszanyert, de két másikat elveszített, így Budapest 23 kerületéből most hatot vezetnek. A városvezetésben Karácsony Gergely maradt a főpolgármester, de csak szűk többséggel, mindössze 324 szavazattal győzött Vitézy Dáviddal szemben.

A 2019-es választásokhoz képest csökkent a kormánypárti polgármesterek száma a fővárosban. A Fidesz-KDNP a korábbi hét helyett most hat kerületben diadalmaskodott, bár Csepelen is lehetőségük lett volna a győzelemre, ha nem szakad szét a helyi kormánypárti egység.

Az I. kerületben Böröcz László visszaszerezte a polgármesteri széket V. Naszályi Mártától, aki korábban az ellenzéki összefogás jelöltjeként került hivatalba. Böröcz győzelme mintegy 500 szavazattal biztosította a kormánypártoknak a kerületi képviselő-testületben is a többséget.

A IV. kerületben, Újpesten, a korábbi polgármester, Déri Tibor helyett dr. Trippon Norbert vette át a vezetést, aki szintén az ellenzéki összefogás jelöltje volt, de a Jobbik támogatásával is indult. Trippon jelentős, 11 százalékos előnnyel győzött a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben.

A XII. kerületben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje, Kovács Gergely lett a polgármester, miután Pokorni Zoltán nem indult újra. Kovács 14 százalékos előnnyel győzött, így először került MKKP-s polgármester Budapest egyik kerületének élére.

A XIV. kerületben, Zuglóban Rózsa András váltotta Horváth Csabát. A Momentum jelöltje 15 százalékos előnnyel nyert, és ebben a kerületben a Fidesz-KDNP jelöltje, Borbély Ádám volt a fő kihívó.

Csepelen, a XXI. kerületben, Borbély Lénárd maradt polgármester, de már nem a Fidesz-KDNP, hanem saját csapata színeiben. A helyi Fidesz szervezet feloszlatása és újjáalakítása után Borbélyt nem fogadták el újra, így önállóan indult és nyert.

Összességében a fővárosi kerületekben hat kormánypárti, tíz "klasszik" ellenzéki összefogásos, két független, két "tisztán" momentumos, egy MKKP-s és egy egyesület által támogatott polgármester vezeti a kerületeket.

A főpolgármesteri székért folyó küzdelemben Karácsony Gergely, a DK–MSZP–PM politikusa, mindössze 324 szavazattal győzött Vitézy Dáviddal szemben, ezzel újabb öt évre ő kapta meg a főváros vezetését. Ellenfele, Vitézy Dávid, aki az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért szervezet jelöltje volt, éjjel újraszámlálást kért, de szakértői vélemények szerint nem valószínű, hogy ennek eredménye neki kedvezne.

Karácsony Gergely a 2024-es választáson saját pártja, a Párbeszéd – Zöldek mellett a Demokratikus Koalíció és az MSZP főpolgármester-jelöltje, valamint fővárosi listavezetője is. Hivatalosan Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét támogatja a Momentum is, de a Donáth Anna vezette formáció külön listát állított Budapesten. Karácsony Gergely korábbi interjúban kijelentette, hogy nincsenek miniszterelnöki ambíciói 2026-ra, így valószínűleg a következő öt évben is ő vezeti majd Budapestet.

A fővárosi közgyűlésben azonban Karácsony Gergelynek nehéz öt év vár, mivel a mandátumok eloszlása a következőképpen alakult:

  • Fidesz-KDNP 10
  • Tisza Párt 10
  • DK-MSZP-P 6
  • Vitézy-lista 3
  • MKKP lista 3

A 32 tagból és a főpolgármesterből álló testületben Karácsonynak 16 embert kell maga mögé állítania a többséghez. A Tisza Párt vezetője, Magyar Péter jelezte, hogy meghallgatja a győztes főpolgármestert, de senkivel nem lesz formális együttműködés. A Tisza Párt a választás előtt többek között egy gyalogos híd megépítését, a Lánchíd autóforgalom előtti megnyitását, a kerékpársávok átgondolását és a parkolási bevételek újraszabályozását tűzte ki célul. Karácsony Gergelynek tehát komoly alkudozások és tárgyalások várnak, hogy a fővárosi közgyűlésben többséget szerezzen.

A Momentum, amely a választási rendszer utolsó pillanatos átalakítása miatt nem jutott be a fővárosi közgyűlésbe, országosan is jelentős visszaesést szenvedett az Európai Parlamenti választáson, ahol a szavazataik száma lefeleződött 2019-hez képest. A párt elveszítette Baját, de a budapesti polgármesteri csatákból három kerületben győzedelmeskedett, így Zuglóban Rózsa András, a VI. kerületben Soproni Tamás és a VIII. kerületben a civil, de a párt támogatásával induló Pikó András vezetésével. A fővárosi közgyűlésben azonban a Momentum nem képviselteti magát, mivel az utolsó pillanatban módosított választási rendszer értelmében a kerületi polgármesterek már nem automatikusan tagjai a közgyűlésnek, és a párt önállóan indult a választásokon. A Momentumnak mindössze 144 szavazat hiányzott ahhoz, hogy átlépje az 5 százalékos küszöböt és képviselőt delegálhasson a közgyűlésbe.