Pártai Lucia, az időjós a halálos vihar elől menekült

Pártai Lucia meteorológus a Blikknek mesélte el, hogyan menekült meg a pusztító szélvihartól és a jégveréstől, amelyek országszerte kidőlt fákat és jelentős károkat okoztak.

A meteorológus szerint a jelenlegi időjárás tipikus medárdi jelenség, amit a mediterrán ciklon okoz, és amely az Adriáról érkező meleg, nedves levegő és az észak-nyugatról érkező nedves, hűvös levegő összekeveredésével alakul ki felettünk, zivatarokat és erős szelet, valamint jeget hozva magával.

Pártai Lucia arra figyelmeztet, hogy az időjárási helyzetet folyamatosan követni kell, és ha lehet, el kell kerülni a viharokat. Ő maga is elautózott 10 kilométert, hogy kikerülje a vihart. Azt tanácsolja, hogy senki se álljon fa alá, sem gyalog, sem autóval, mert a villámcsapás veszélye miatt ez nagyon veszélyes lehet.

A szombathelyihez hasonló tornádók kialakulása Magyarországon nagyon ritka, és a Dunántúlon már nincs rá esély, mivel hétfőn megérkezett a hűvösebb levegő. Kedden még lehetnek nagy viharok a keleti országrészeken, de a következő napokban a hőmérséklet mindenhol 25 fok alá esik, és délen még egy sok esőt hozó légörvény is elvonulhat. A Blikk információi szerint a Dunántúl egyes járásaira másodfokú (narancs) riasztást adtak ki hétfő reggel, majd nem sokkal később több kelet-magyarországi járásra is kiadták a másodfokú riasztást, és a lehullott nagy csapadékmennyiség miatt az utakat is elárasztotta a víz, rengeteg lezárásra kell számítani országszerte.

Végül Pártai Lucia megnyugtatja az olvasókat, hogy bár nemrég volt Medárd napja, nem kell 40 napig tartó esőzésre számítani. A hétvégére megnyugszik az időjárás, melegedés kezdődik, és a következő héten már 30 fok feletti hőmérsékletek is várhatók. Azonban a viharok még nem értek véget, Kunmadarason például 117 kilométer per órás szél tombolt délután 3 óra körül, ami elképesztő állapotokat okozott a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében található településen.