Orbán Viktor tétei és a jobboldal megerősödése az EP-választáson

A jobboldal megerősödése és a nemzetpolitika egyre markánsabb megjelenése jellemzi az Európai Parlamentet, amely változások Orbán Viktor várakozásainak megfelelően alakultak – értékelte Lakatos Júlia a Telex választási műsorában.

Az Európai Parlament (EP) szintjén a jobboldal megerősödött, és a nemzetpolitika egyre inkább előtérbe került, amit Orbán Viktor is előre látott – mondta Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója. Lakatos szerint az utóbbi három EP-választás során újraértelmeződött, hogy mit jelent a mainstream és a szélsőjobb, illetve az újjobboldal közötti vita. A régi definíciók felhígultak, és az EP-n belüli állandó blokkok már nem biztosítják egyedül a többséget, mivel a szélsőjobboldali, de sokszínű pártok is támadják őket.

Az elemző kiemelte, hogy a német, holland, olasz és francia szélsőjobboldali pártok nem fognak jelentős változást hozni az EP munkamenetében, de egy útkereső időszak következhet. A jobboldal és a populizmus erősödése részben a belpolitikai változások európai szintű megjelenésének köszönhető, miközben olyan összeurópai ügyek, mint az ukrán háború, a migráció, vagy a környezetvédelmi kérdések és gazdasági hatásai is teret kapnak. Egyre több helyen érzékelhető az európai politika közvetlen hatása a belpolitikára, amire a mainstream politika nem mindig reagál kellő gyorsasággal.

Orbán Viktor az EP-választás előtt úgy nyilatkozott, hogy több békepárti képviselő lesz az EP-ben, és Lakatos szerint a miniszterelnök várakozásai beigazolódtak. "Ausztriában és Hollandiában is sikerült partnert találni, a lovak, amikre ő téteket tett, befutottak" – fogalmazott Lakatos. Hozzátette, hogy bár Magyarország lesz a soros elnök, ami diplomatikusabb pozíciót kíván meg, és bizonytalan időszak következhet az unió élén, hosszú távon nem várható, hogy Orbán megváltoztatná politikáját, mivel erre nincs kényszerítő eszköz. Lakatos szerint a kormányfő és pártja sikerként értékelheti a választási eredményeket, és belső munkával készülnek arra, hogy 2026-ban más pozícióból induljanak.