Orbán Viktor: A Tisza Párt feltűnése bonyolította a Fidesz életét

A miniszterelnök az M1-nek adott interjújában kijelentette, hogy mindenki tudta, hogy háború vagy béke kérdése volt a választás, ezért is jöttek el ennyien.

Orbán Viktor szerint a Fidesz-KDNP koalíció sikeresen lassította az európai háborús folyamatokat az EP-választásokon, amelyek eredményeként Magyarország részvételi aránya 57 százalék volt, ezzel Európa élmezőnyébe kerültünk. A kormánypártok 44,61 százalékos szereplése, ha a máltai Munkáspárt adatait nem vesszük figyelembe, európai rekordnak számít, amit Orbán Viktor szerint meg kell becsülni.

A miniszterelnök elmondása szerint bár korábban már nagyobb százalékos arányban is nyertek, azonban a mostani választáson több szavazatot kaptak, mint a korábbiakon, amit a részvételi arány növekedése indokol. Orbán Viktor kiemelte, hogy a Tisza Párt megjelenése bonyolította a Fidesz helyzetét, de sikerült legyőzniük az új és a régi ellenzéket is.

A béke volt a választások fő üzenete, és ehhez szövetségesekre van szükség. Orbán Viktor szerint az európai politikusok háborúba sodródását meg kell akadályozni, és ebből a szempontból kell értékelni a választási sikert. A miniszterelnök hozzátette, hogy nem vesztettek több várost, mint amennyit nyertek, és örül annak, hogy Budapesten sem gyengültek meg, sőt egy tiszta, utcahossznyi előnnyel megnyerték az EP-választást.

A magyar eredmények belpolitikai következményei szempontjából Orbán Viktor szerint a gazdasági növekedést újra be kell indítani, az infláció felgyorsulását meg kell akadályozni, és a kormányzást nem lehet kampánylogikával végezni. Kiemelte, hogy két nap múlva a NATO főtitkárával tárgyalnak arról, hogy Magyarország hogyan maradhat ki a fegyverkezésből.

Az európai erőviszonyok tekintetében Orbán Viktor szerint, ha a két jobboldali politikus, Meloni és Le Pen meg tud egyezni, és a Fidesz is csatlakozik hozzájuk, akkor az EP-ben a második legnagyobb pártszövetség lehetnek. A hazai önkormányzati választások kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy a Fidesz-KDNP a megyékben domináns erővé vált, és a háborús helyzetben elért 14 százalékos előny a második helyezetthez képest nagyon jó eredmény.

Szentkirályi Alexandra visszalépése lehetőséget adott a változásra, és Orbán Viktor szerint Budapest jövőbeni helyzetét illetően a számok nagyon rossz képet festenek. A miniszterelnök szerint a lényeg a munka, és bízik abban, hogy a következő választáson is győzni fognak, elismerve, hogy nem minden alkalommal lehet világrekorddal nyerni.

A Tisza Párt alelnöke, Magyar Péter reagálva a miniszterelnök interjújára, követelte, hogy a közmédián ő is kapjon hasonló terjedelemben és idősávban megszólalási lehetőséget, mint a legnagyobb ellenzéki párt vezetője. Magyar Péter a közösségi felületén közzétett bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a Tisza Párt az európai parlamenti választáson több mint 1 340 000 szavazatot kapott, és követelte, hogy a magyar emberek nevében is adjanak lehetőséget a legnagyobb ellenzéki pártnak a megszólalásra. Emellett Magyar Péter sérelmezte, hogy a kampány során, sőt március óta nem kapott lehetőséget az ATV-n szereplésre, és egy nemrégiben történt incidens során, miután nem kapott érdemi kérdést, kivonult az ATV stúdiójából.

Orbán Viktor a magyar demokráciáról szólva kijelentette, hogy "a magyar demokrácia köszöni szépen, él és virul", és az emberek ki akarták fejezni a véleményüket, amiért ők állították fel "ezt a fantasztikus rekordot" a választásokon. A miniszterelnök szerint az abszolút számok pontosabb képet festenek a magyarországi demokráciáról, és hangsúlyozta, hogy soha nem szavaztak ennyien a Fideszre, mint most. Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy "Szereztünk vissza és veszítettünk el városokat, de minden választásból egy tanulságot szoktam levonni: jobban kell dolgozni. Minél nagyobb a verseny, annál alázatosabban kell dolgozni" és hogy ilyen háborús időkben és nehéz körülmények között 14 százalékot ráverni a másodikra az egy tisztességes eredmény. A miniszterelnök szerint Budapesten nagyon sok munkára van szükség, hogy az emberek olyan városban élhessenek, amelyben akarnak, mivel úgy gondolja, a főváros ma egy pénzügyi csőd szélén álló város. Orbán Viktor úgy látja, a Fidesz sikerének az a titka, hogy sokat dolgoznak, és míg az ő munkájának 20 százaléka politika, 80 százalék kormányzat, addig Nyugat-Európában ez sokszor éppen fordítva van. A Tisza Párt jelentős eredményeket ért el, hiszen 7 EP-képviselőt adhat az elkövetkezendő öt évre, illetve a fővárosi közgyűlésben is 10 helyet kaparintott meg.