Külföldi ingatlanvásárlók aktivitásának növekedése Magyarországon

A magyar ingatlanpiacon 2023-ban jelentősen megnőtt az EU-n kívüli külföldi állampolgárok részvétele, és a Duna House elemzése szerint a tavalyi enyhe piacon 2981 ingatlanvásárlási kérelmet nyújtottak be, ami 18%-os növekedést jelent a 2022-es adatokhoz képest.

A KSH előzetes adatai alapján az EU-n kívüli állampolgárok a 2023-as magyar ingatlan adásvételek 3%-át képviselték, ami 2981 esetet jelent a Miniszterelnökség statisztikája szerint, szemben a 2022-es 2%-os részesedéssel. Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője szerint a külföldi állampolgárok jelenléte erősödő tendenciát mutatott az ingatlanpiacon, különösen a német, holland és osztrák vásárlók voltak aktívak.

A 2023-as év során a külföldiek által benyújtott ingatlanszerzési kérelmek száma 18%-kal haladta meg a 2022-es adatokat, és 36%-os emelkedést mutatott a 2020-as évhez képest. A kínai vásárlók voltak a legaktívabbak a magyar piacon, 647 ingatlant szerezve, ami azonban 17%-kal kevesebb, mint az előző évben. A kínaiak által vásárolt ingatlanok többsége Budapesten, különösen a XIII. és a X. kerületben található.

Az orosz vásárlók aktivitása növekedett, míg az ukrán állampolgároké mérséklődött 2023-ban. Az ukránok 5%-os jelenléttel a harmadik helyet szerezték meg, és főként a IX. kerületet, valamint Nyíregyházát részesítették előnyben. Az oroszok a második legtöbb ingatlant szerezték, 16%-kal több engedélykéréssel, és a VI. kerületi ingatlanokat részesítették előnyben.

A tavalyi kérelmek 72%-a Budapestre irányult, 30%-os növekedést mutatva, a legnépszerűbb kerületek között a XIII., VI., VII., VIII., és IX. kerület voltak. Pest megyében is nőtt a külföldi érdeklődés, a Komárom-Esztergom megyei kereslet pedig majdnem négyszeresére nőtt. Az orosz és kínai vásárlók többsége befektetési céllal vásárol luxusingatlanokat, vagy 80-100 millió forint értékhatárú, azonnali kiadásra alkalmas ingatlanokat a belvárosban.