Németh Szilárd választási vereség utáni reakciója

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, aki sorozatban harmadszor veszített el a parlamenti választáson Szabó Szabolcs ellen, most a csepeli választási vereség után nem a helyi, hanem a nagyszalontai eredményekkel kapcsolatban szólalt meg először, majd később reagált a csepeli helyzetre is, belekeverve Orbán Viktort a történtekbe.

A Fidesz jelentős vereséget szenvedett Csepelen, ami Németh Szilárdot érinti, hiszen ő a párt alelnöke. Németh korábban már harmadszor bukott el a parlamenti választáson Szabó Szabolcs ellen, de a polgármesterválasztáson a Fidesz győzött Borbély Lénárdnak köszönhetően. Azonban Németh összeveszett Borbély Lénárddal, ami a pártból való kizárásához vezetett.

A Fidesz által támogatott saját jelöltje, Dudás Zoltán csupán 10,24 százalékos eredményt ért el, így harmadik helyen végzett, míg Borbély Lénárd elsöprő fölénnyel, 67,38 százalékkal lett már harmadszorra Csepel polgármestere. A második legtöbb szavazatot 19,20 százalékkal Momentum-DK-Párbeszéd-Zöldek polgármesterjelöltje, Dukán András Ferenc kapta.

Németh hétfő délután először a nagyszalontai eseményekről posztolt a közösségi médiában, majd később a csepeli választási eredményekre is reagált. Gratulációját fejezte ki Török László nagyszalontai polgármesternek és az RMDSZ tanácsosoknak, valamint a szalontai magyaroknak. Üzenetében arra buzdította őket, hogy maradjanak hűek Arany János szellemiségéhez és legyenek a Partium magyar világának őrtornya. Posztjában egy képet is megosztott Török Lászlóról.

A csepeli helyzetre reagálva Németh egy Orbán Viktorral közös fotót is megosztott, és mint Csepel fideszes választókerületi elnöke, elismerte, hogy a csepeli választók többsége nem Orbán Viktor jelöltjeire, nem a Fidesz-KDNP békepolitikájára és nem Dudás Zoltán – kormány által is támogatott – programjára szavazott. Németh azt állította, hogy az elmúlt öt évben 37 milliárd forint támogatást harcolt ki a kerületnek, és Csepel kapta a kerületek közül toronymagasan a legnagyobb kormányzati Covid- és energiaválság-kompenzációt. "Tegnap azonban világos üzenetet kaptunk: mindennek ellenére az elkövetkezendőkben Borbély Lénárd és új, Fidesz-ellenes pártja, a Közösen Csepelért Polgári Párt, illetve Magyar Péter és a Tisza Párt kell. Pedig ránk Csepel mindig számíthat! Viszont külön tisztelettel köszönöm szavazatait azoknak a csepelieknek, akik kiálltak Orbán Viktor mellett, és nem bontották meg a nemzeti-keresztény-konzervatív tábor békepárti egységét!" – írta Németh, aki szerint a választók döntése egy világos üzenet volt.