Cselekedjen időben, ha klímát szeretne!

A klímaberendezések beszerelése jelenleg viszonylag gyorsan megoldható, de a nyári szezon közeledtével ez a helyzet hamar megváltozhat. A klímaberendezések árai az infláció ellenére nem emelkedtek jelentősen, így a tavalyi árszinten érhetőek el. Azonban a szakemberhiány miatt felmerül a kérdés, hogy mennyi időt kell várni a készülékek szakszerű telepítésére.

Bánhalmi Zoltán, a Panasonic Heating and Cooling Solutions magyarországi képviselője szerint jelenleg egy hetes várakozással megoldható a szerelés. A munkadíjak a tavalyihoz hasonlóan alakulnak, a szerelő aktuális munkamennyiségétől függően. Reider Péter, a Gree légkondicionálók kereskedelmi igazgatóhelyettese szerint általában két héten belül történik meg a telepítés, de a főszezonban ez akár 3-5 hétre is nőhet. Ők úgy látják, hogy a telepítési költségek jelenleg 75 és 100 ezer forint között mozognak plusz áfa, ami az alapszerelést foglalja magában.

A Daikin képviselői tájékoztatása szerint a helyszíni felmérés után 1-1,5 héten belül megtörténik a klíma telepítése. Habár a készülékek árai nem változtak az elmúlt években, a telepítéshez szükséges anyagok költségei és a munkadíjak emelkedtek.

Váradi György, a Columbus Klíma vezetője szerint a klímaszerelők jelenleg rövidebb várakozási idővel dolgoznak, mint az előző években. Korábban az átlagos várakozási idő 8-10 hét volt, most azonban 2-3 héten belül sorra kerülhetnek az ügyfelek. Egy légkondicionáló telepítésének költsége egy számlás vállalkozásnál nettó 90 ezer forint körül mozog, de a piaci verseny erősödése miatt egyre több alacsonyabb árat is találhatunk.