Nardai Tornádó Pusztítása

Komoly károkat szenvedett a Vas megyei Narda település a vasárnap esti tornádó következtében, a MetFigyelő szerint mintegy 30 ház rongálódott meg, de személyi sérülés nem történt.

A MetFigyelő beszámolója szerint a viharos időjárás jelentős pusztítást végzett Nardán, ahol a lakóépületek mellett más építmények is károsodtak. A Facebookon közzétett bejegyzésben a helyszínről készült képek is megtekinthetők, amelyek a vihar erejét és következményeit dokumentálják. A Blikk híradása alapján a tornádó több településen is jelentős károkat okozott, Nardán volt, ahol az épületek teljesen összedőltek, de a legtöbbnél a tetőben keletkezett kár.

A cikk említést tesz arról is, hogy a tornádó Szombathelyen is éreztette hatását, bár ezzel kapcsolatban további részletek nem kerültek megosztásra.

Az idei viharszezon gazdasági hatásai is jelentősek. A biztosítók már az első hónapban több mint 1,7 milliárd forintot fizettek ki vagy tartalékoltak kárkifizetésekre, ami kétszerese a tavaly májusi összegnek. Idén májusban a kifizetett és tartalékolt összegek meghaladták az 1,7 milliárd forintot, és több mint tizenhatezer bejelentéshez kapcsolódnak, ami 25%-kal több, mint a tavalyi hasonló időszakban.

A tavalyi évben a májusi viszonylag enyhébb időjárást követően a június és az augusztus is katasztrofálisabbnak bizonyult, és a négy hónapos időszak végére a biztosítói károk összege 13 milliárd forintot ért el, ami évtizedes rekordot jelentett. Idén a június eleji viharjelentések és árvízi előrejelzések alapján a biztosító társaságok további nehéz hónapokra számíthatnak.

A mai időjárás sem tartogat sok jót

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a fél országra másodfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt: viharok, jégeső és erős szél is előfordulhat, valamint az ország egész területén lehetnek felhőszakadások is. A nagy mennyiségű csapadék miatt több településen villámárvizek pusztítanak, számos utat le kellett zárni.