Narancs riasztás a heves zivatarok miatt az Alföldön és más területeken

Az Alföld több járására és az ország más területeire is kiadott narancs riasztás figyelmeztet a heves zivatarok veszélyére, melyek a környéken várhatóak, és a riasztás terjedelme még bővülhet.

A HungaroMet Facebook-oldalának bejegyzése szerint hétfőn több hullámban kell számítani zivatarokra az országban, melyeket helyenként felhőszakadás (>25-30 mm), viharos (60-85 km/h) széllökések és jégeső (2 cm körüli vagy alatti átmérővel) kísérhet. Az érkező hidegfront mentén a Dunántúl keleti részén, a középső megyékben, valamint a keleti és délkeleti országrészben heves zivatarok alakulhatnak ki, melyek jelentős jégátmérővel (2-4 cm-t elérő, esetleg meghaladó) és erős széllökésekkel (90 km/h-t meghaladó), valamint kiadós csapadékkal (>30-40 mm, egy-két helyen akár >50 mm) járhatnak.

A másodfokú riasztás érinti – egyes északkelet-magyarországi járások kivételével – a teljes Tiszántúlt, több északi járást, a Duna-Tisza közének déli részét, a Velencei-tó környékét, és több dunántúli járást. Hétfő éjfélig hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével az egész országban.

A késő délutáni és esti óráktól kezdődően északnyugat felől a légkör stabilizálódása várható, és éjszaka a zivatarok már inkább csak az ország délkeleti részén lesznek jelen, ahol számuk is csökkenni fog, és már várhatóan nem lesznek hevesek.

Kedden napközben, főleg a Dunától keletre, ismét nagyobb számban jöhetnek létre zivatarok. Az erősebb gócokat jégeső (jellemzően 2 cm-t nem meghaladó átmérő), erős, viharos (>55-70 km/h) széllökések kísérhetik, és elsősorban az északkeleti negyedben felhőszakadás (>25-30 mm, az egymást követő cellákból néhány helyen akár >40 mm) társulhat hozzájuk. A késő délutáni és esti órákban a zivatarok gyakorisága jelentősen csökkenhet.

A déli, délkeleti határ közelében a napi középhőmérséklet hétfőn elérheti a 25 fokot, ugyanakkor kedden már ott is mérséklődik a meleg.