Mészáros Lőrinc: A klímaváltozás hatásai Magyarországon

Mészáros Lőrinc, a Hír TV mezőgazdasági riportjában beszélt a klímaváltozás hazai hatásairól, kiemelve az öntözött területek fontosságát.

A Hír TV egyik mezőgazdasági riportjában Mészáros Lőrinc a bakuci öntözési közösség új öntözőtelepéről szóló videóban nyilatkozott. A dollármilliárdos szerint Magyarország éghajlata a mediterrán irányba mozdul el, ami miatt növekszik az öntözött területek szükségessége. "A klímaváltozás elért bennünket. Azt nem mondom, hogy elsivatagosodott Magyarország, de nagyon a mediterrán irányába megy, ezért nagy szükség van az öntözött területekre," mondta Mészáros. Hozzátette, hogy a bakuci öntözőtelepet 70 százalékos állami támogatással, összesen 1,7 milliárd forintból valósították meg.

A múlt héten a Talentis Agro Holding, melynek Mészáros a tulajdonosa, az eddigi legnagyobb öntözőfejlesztési beruházását adta át Kamuton. Mészáros elmondása szerint a holding megalakulása óta közel 6 milliárd forintot fordítottak öntözőtelepek kialakítására, és további beruházásokat terveznek 2025-ig. "Csoportunk öntözött területe meghaladja a 7000 hektárt, és a célunk az, hogy a területeink 20 százaléka vízzel ellátott legyen," mondta, kiemelve az öntözési közösségek struktúrájának hatékonyságát és eredményességét.

A riportban megjegyezték, hogy Magyarország kiszáradásáról már két évvel ezelőtt is készítettek riportot.