Új CAF-villamosok érkezése Budapestre

Megérkezett Budapestre az első Budapesten összeszerelendő CAF-villamos kocsiszekrénye, amely a megrendelt 51 új szerelvény egyike, így a fővárosban az alacsony padlós villamosok aránya a jelenlegi 30 százalékról mintegy 40 százalékra növekedhet.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint az új villamosok összeszerelését jelentős magyar hozzáadott értékkel, a spanyol gyártó felügyelete mellett a BKV Vasúti Járműjavító munkatársai végzik. Magyar szakemberek vesznek részt többek között az elektronikai szerelésben, az ajtók, ablakok és ülések beszerelésében, az utastéri berendezések, mint például a monitorok és kapaszkodók felszerelésében, valamint a vezetőfülke kialakításában.

Az új villamosok elsőként a dél-pesti vonalakon állhatnak szolgálatba, ahol tovább növelhetik az alacsony padlós járművek arányát. A flotta utolsó darabjának érkezése 2026 nyár végére várható Spanyolországból.

A BKK az új villamosokat az Európai Unió társfinanszírozásával szerezte be. A közlemény szerint a jövőben további járműbeszerzések is várhatóak, a BKK már dolgozik a tender kiírásán, amelynek eredményeképpen akár további 110 új, korszerű villamos érkezhet Budapestre 2030-ig.