Márki-Zay Péter: Orbán és Gyurcsány közös álma elszállt

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere szerint Magyar Péter politikai színre lépése pozitív hatással volt, és bár a Tisza elvitt szavazatokat az ellenzéki pártoktól, köztük a Mindenki Magyarországa Néppárttól is, mégis örömét fejezte ki a siker miatt.

Márki-Zay úgy véli, hogy a változások következtében közelebb kerültünk Orbán Viktor bukásához, mint a korábbi ellenzéki struktúra fenntartásával. A Blikknek adott interjúban kifejtette, hogy a választások legnagyobb vesztesei a Momentum és a Demokratikus Koalíció (DK) voltak. A Momentum helyzetét sajnálja, de a DK-t tartja a legnagyobb vesztesnek, mivel ők a legnagyobb ellenzéki pártként pozicionálták magukat, de sokak szerint nem is akarják igazán megbuktatni a Fideszt.

A politikus szerint a DK nem tudja magát felállítani ebből a helyzetből, amit nem is sajnál. Megjegyezte, hogy az MSZP és a Párbeszéd, melyek mindössze 1-1% körüli támogatottságot élveznek, szövetkeztek a támogatóik felét elveszítő DK-val, de még így együtt is kevesek egy rendszerváltáshoz.

Márki-Zay hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben, ahol Orbán Viktor saját szabályai szerint le sem váltható, az egyetlen kiút a tömegek nyomásával történő szabálymódosítás lehet, illetve egy olyan erő megjelenése, amely képes önállóan is legyőzni a Fideszt a körzetek felében. A 24.hu-nak adott interjúban kifejtette, hogy a hódmezővásárhelyi modell sikere abban rejlik, hogy a városvezetés nem a saját zsebét tömi, hanem a közösséget gazdagítja, és ez a hozzáállás az ország szintjén is sikeres lehet.

A polgármester többek között arról is beszélt, hogy győzelmét annak köszönheti, hogy végigdolgozta az elmúlt öt évet, és egyedülálló eredményeket mutatott fel „egyedülálló ellenszélben”. Hódmezővásárhely az ő vezetése alatt a megyei jogú városok között első lett többek közt a hulladékgazdálkodásban és a tömegközlekedés tekintetében is, de számos más fejlesztés is történt: a lakosság ingyenes buszjáratokat kapott, bevezették a roma felzárkóztató programot, felújították az idősek otthonát, újraindították a fecskelakásprogramot, és közben 7,5 milliárd adósságot fizettek vissza, de egyedülálló módon a megyei jogú városok közül csak Hódmezővásárhely nem kapott egy forint rezsitámogatást sem.

Márki-Zay továbbá elmondta, hogy az országos politikában azért vállal szereplést, mert mások kérik erre, akik hisznek a hódmezővásárhelyi modellben, és abban, hogy egy olyan ember, akit elvileg a fideszes választók is elfogadnak – tehát jobboldali, keresztény, nagycsaládos – teljes ellenzéki összefogással a háta mögött le tudja győzni a Fideszt. Ennek 2022-ben bukás lett a vége, de ez szerinte nem a modell hibája, hanem a kormány mögött álló propagandáé.

A polgármester fenntartja a jogot, hogy a jövőben is részt vesz az országos politikában, ha úgy ítéli meg, hogy ezzel „közösen többet tehetünk annak érdekében, hogy Magyarország szabad, gazdagodó, boldog, egészséges nyugati demokratikus jogállam legyen”. Magyar Péterrel is összefogna ennek érdekében, sőt, neki egyébként is szívesen segít. Szerinte a Tisza Párt alelnöke 2026-ban, sok segítséggel, akár le is válthatja a Fideszt.

Márki-Zay Péter bocsánatot kért, hogy nyíltan beszélt Vitézy Dávid homoszexualitásáról, és megkövette az LMP frakcióvezetőjét és társelnökét, Ungár Pétert, aki szerinte fontos lépést tett a magyar kultúraváltás felé azzal, hogy nyíltan vállalja a melegségét.

A polgármesterként érzi magát a legjobban, mivel a hódmezővásárhelyi testületben nincsenek, nem is voltak pártok, így nincsenek pártos szempontok, és nem kell pártokkal alkudozni és nekik engedményeket tenni. A Mindenki Magyarországa Mozgalomban sokfélék az emberek, nem az ideológia számít, és nem politikai szempontok vezérelik őket, hanem a város fejlesztésért elkötelezett, tisztességes emberek tevékenykednek a közös otthonukért.

Ha 2022-ben a miniszterelnöki sors jutott volna neki, akkor szerinte a hatpárti koalíció párton kívüli miniszterelnökeként vért izzad, mindent széttrollkodnak a pártok, és fél éven belül buknak. „Ahhoz képest a polgármesterség ezerszer kényelmesebb, testhezállóbb, eredményesebb elfoglaltság”.