Eltűnt a radarról a malawi alelnököt szállító repülőgép

Eltűnt a radarról az a repülőgép, amely Saulos Chilimát, Malawi alelnökét és további kilenc személyt szállította, a BBC és az afrikai ország elnöki irodája szerint. A malawi védelmi erők gépe hétfőn tűnt el a radarról, miután elhagyta a fővárost, Lilongwét.

Az államfő, Lazarus Chakwera azonnal kutató- és mentőakciót rendelt el, amikor a légügyi hatóságok nem tudtak kapcsolatot teremteni a repülőgéppel. A gépnek az afrikai ország északi részén fekvő Mzuzu nemzetközi repülőtéren kellett volna landolnia helyi idő szerint 10 óra után, ahol Chilima részt vett volna a három napja elhunyt Ralph Kasambara korábbi miniszter temetésén.

Chakwera elnök szívszorítónak nevezte a történteket és szigorúan utasította a katonákat, hogy addig folytassák a szárazföldi keresést, amíg a gépet meg nem találják. "Tudom, hogy mindannyian félünk és aggódunk, én is aggódom" – mondta az elnök, aki biztosította a malawiakat, hogy minden rendelkezésükre álló erőforrást bevetnek a gép megtalálásának érdekében. "Minden reménysugárba kapaszkodom, hogy túlélőket fogunk találni" – bizakodott Chakwera.

A repülőgép eltűnésének okai egyelőre ismeretlenek. Chilima, aki jelenleg Malawi alelnöke és 2014 óta tölti be ezt a pozíciót, korábban olyan multinacionális vállalatoknál dolgozott vezetői pozícióban, mint az Unilever és a Coca Cola. Az 51 éves politikus házas és két gyermeke van.

Chilimát korábban őrizetbe vették korrupció miatt, a vádak szerint pénzt fogadott el állami megbízások odaítéléséért cserébe. A bíróság azonban múlt hónapban indoklás nélkül ejtette a vádakat.

Miután tudomást szerzett az esetről, az elnök lemondta az útját a Bahamákra.