Gyorsuló infláció és árcsökkenés májusban

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, miközben áprilishoz viszonyítva átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek az árak, a járműüzemanyagoké pedig 4,4 százalékkal esett vissza – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az idei év folyamán januárban 3,8 százalékkal, februárban 3,7 százalékkal, márciusban 3,6 százalékkal, áprilisban pedig 3,7 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakat. Az elemzők szerint, ha az idei havi átárazások pozitívak, akkor a bázishatás miatt jelentősen emelkedhet az éves fogyasztói-árindex. A májusi 4 százalékos infláció az idei eddigi legmagasabb érték, és a márciusi mélypont után harmadik hónapja gyorsul az éves infláció. A 4 százalékos infláció a jegybanki toleranciasáv tetejét jelenti, és bár alacsonynak tűnhet a tavalyi, éves átlagban 17 százalékos inflációhoz képest, mégis magasabb, mint az előző hónapokban volt.

Az élelmiszerek ára éves szinten 1 százalékkal nőtt, ezen belül a cukoré 29,6, a csokoládé és kakaóé 9,8, a gyümölcs- és zöldségléé 9,5, a büféáruké 8,8, a sertéshúsé 8,6, az éttermi étkezésé 8,1, az alkoholmentes üdítőitaloké 5,6 százalékkal. A tojás ára 22, a liszté 19,6, a tejtermékeké 11,6, a száraztésztáé 10,6, a tejé, valamint a kenyéré 9–9, a sajté 7,4, míg a baromfihúsé 6 százalékkal csökkent.

A szolgáltatások 9,5 százalékkal drágultak, ezen belül a hírközlési szolgáltatások 14,1, a lakbér 12,8, a testápolási szolgáltatások 10,5, a járműjavítás és -karbantartás 10,3, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 9,8, a lakásjavítás és -karbantartás 9,7, a sport- és múzeumi belépők 8,2, az üdülési szolgáltatás díja 5,3 százalékkal nőtt.

A szeszes italok és dohányáruk ára 3,5 százalékkal, ezen belül a dohányáruké 3,8 százalékkal emelkedett. A gyógyszer és gyógyáruk ára 6,4, a mosó- és tisztítószereké 2,7, a testápolási cikkeké 1,8 százalékkal növekedett. A háztartási energia 2,4 százalékkal, ezen belül a vezetékes gáz 4,7, az elektromos energia 2,9 százalékkal olcsóbb lett.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 9,6 százalékkal csökkent, az új személygépkocsiké 4,8 százalékkal nőtt, a konyha- és egyéb bútoroké 2,5, a fűtő- és főzőberendezéseké 2,4, a szobabútoroké 1,7 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok 9,2 százalékkal drágultak éves összevetésben.

Az EU Weekly Oil Bulletin adatai szerint Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 594 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a régiós átlagértéknél. A szomszédos országokban az átlagár 610 forint volt, a magyar ár 2,6 százalékkal, azaz 16 forinttal volt alacsonyabb. A dízel üzemanyag heti átlagos ára Magyarországon 601 forint volt, ami 10 forinttal, 1,7 százalékkal haladta meg a régiós 591 forintos átlagárat.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint az alapvető élelmiszerek és a háztartási energia árában bekövetkezett jelentős csökkenés komoly segítséget jelent a magyar családok számára. A kormány célzott intézkedései, mint a kötelező akciózás vagy az online árfigyelő, hozzájárultak az infláció csökkenéséhez, és az árverseny eredményeképpen az élelmiszerek ára alacsony szinten maradt. A miniszter kiemelte, hogy a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, májusban havi alapon 4,4 százalékot esett a járműüzemanyagok ára.

Nagy Márton úgy vélekedett, az alacsony infláció jó a családoknak és a vállalkozásoknak is, mivel egy pozitív láncreakciót indított el a nemzetgazdaságban. Szeptember óta nőnek a reálbérek, így a családok jövedelme egyre többet ér. A lakossági bizalom növekedése az élénkülő hitelkeresletben is megmutatkozik, ami összességében pozitívan hat a belföldi keresletre és a belgazdaság teljesítményére. A miniszter megállapította, hogy az alacsony infláció egyaránt jó a családoknak és a vállalkozásoknak is, az ugyanis egy pozitív láncreakciót indított el a nemzetgazdaságban, fokozatosan bekapcsolva a gazdaság hajtóműveit.

Prognózis

Az Amundi befektetési igazgatója, Kiss Péter úgy látja, hogy a keresleti nyomás és a termelők árazási képessége enyhülőben van. Az infláció hullámzó emelkedését várják decemberig, arra számítanak, hogy akkor 5 százalék környékén tetőzhet a mutató. A változékony környezet felerősítheti a jelenlegi adatvezérelt jegybanki döntéshozatalból eredő befektetői bizonytalanságot és piaci volatilitást. A Fed első kamatvágásáig nagyobb külső sokkok nélkül maradhat az év eleje óta tartó iránykeresés a hazai kötvény- és devizapiacon. A vártnál alacsonyabb adat ellenére a jegybank továbbra is óvatos maradhat az inflációs környezetet övező bizonytalanság miatt.