Friss inflációs adatok érkeztek

Május hónapban a vártnál kedvezőbb inflációs adatokat regisztráltak Magyarországon, ahol az egy évre visszatekintő drágulás 4,0%-ot tett ki, szemben az előzetesen várt 4,2%-kal.

A szakértők által várt növekedés helyett a májusi árak nem mutattak emelkedést, ami elsősorban az élelmiszerek, ruházat és tartós fogyasztási cikkek árstagnálásának, valamint a háztartási energia és üzemanyagok árcsökkenésének köszönhető. Ezzel szemben a szolgáltatások területén továbbra is jelentős áremelkedések figyelhetők meg. Mindezek eredményeként a havi szintű árcsökkenés 0,1%-ot tükrözött, ami az egyedi hatások és a szolgáltatásokban tapasztalható infláció lassú csillapodásának következménye.

Az éves inflációs mutató azonban emelkedett, mivel a tavalyi májusi nagyobb áresések, például az üzemanyagpiacon, kedvezőtlen bázishatást eredményeztek az árindexre. Ennek ellenére az inflációs folyamatok összességében pozitívnak tekinthetők, mivel a várakozásoknál alacsonyabb inflációs adat született.

A maginflációs mutató, amely az egyedi hatásokat kiszűri, azonban rövid távon erős nyomást mutat, és az elmúlt három hónap ártendenciái alapján közel 7%-os éves inflációra utal.

További részletek a későbbiekben válnak elérhetővé.