Sikeresen lezárult a többszörös választás Magyarországon

A június 9-i európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választások zökkenőmentesen zajlottak le, ahol a 7,8 millió választópolgár közül 59,26 százalék, azaz több mint 4,5 millió szavazó adta le voksát.

A választási részvétel területi megoszlása eltérő volt: Vas vármegyében a legaktívabbak voltak a választópolgárok 63 százalékos részvétellel, míg Bács-Kiskun vármegyében a legalacsonyabb, 54 százalékos részvételt regisztrálták. Budapesten a XII. kerület kiemelkedett 68 százalékos részvétellel, ezzel szemben a VII. kerületben csupán 46 százalék voksolt.

A nemzetközi színtéren is lezajlott a szavazás, Magyarország 147 külképviseletén a választópolgárok aktívan éltek szavazati jogukkal. Londonban a névjegyzékben szereplők 82 százaléka, míg Brazíliavárosban és Canberrában a választópolgárok 100 százaléka szavazott. Wellingtonban a részvételi arány volt a legalacsonyabb. A külképviseletekről érkező urnák visszaszállítása megkezdődött, és a szavazatokat június 13-ig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodához.

A levélszavazatok számlálása is folyamatban van, eddig mintegy 5 ezer darab levélcsomag érkezett vissza postai úton, és a külképviseleteken 48 ezer levélszavazatot adtak le. A levélszavazatok feldolgozása már elkezdődött, az eredmények pedig a Nemzeti Választási Iroda honlapján lesznek elérhetőek.

A helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választások eredményei már feldolgozásra kerültek, ezeket a www.valasztas.hu oldalon lehet megtekinteni. Az európai parlamenti választás eredményei még váratnak magukra, mivel a külképviseletekről érkező és a levélszavazatok feldolgozása még zajlik.

A különböző szintű önkormányzati választások eredményeinek megállapítása különböző testületek feladata. A helyi választási bizottságok a polgármester-választásokat, az egyéni listás és választókerületi választásokat, valamint a települési nemzetiségi önkormányzati választásokat értékelik. A vármegyei közgyűlési és a területi nemzetiségi önkormányzati választások eredményeit a területi választási bizottságok, míg a fővárosi közgyűlési és a főpolgármester-választás eredményeit a Fővárosi Választási Bizottság állapítja meg. Az országos nemzetiségi és az európai parlamenti választás eredményeit a Nemzeti Választási Bizottság hirdeti ki, utóbbi esetében legkésőbb június 28-ig.

A frissen megválasztott Európai Parlament alakuló ülése 2024. július 16-án lesz Strasbourgban, a képviselők pedig várhatóan júniusban veszik át megbízásukat. Az Alaptörvény értelmében a 2019-ben megválasztott önkormányzati képviselők és polgármesterek megbízatása októberig tart, az újonnan megválasztottak pedig októberben lépnek hivatalba. Azok a települések, ahol eddig nem volt polgármester, kivételt képeznek, itt a megválasztottak az eredmény hivatalossá válása után azonnal hivatalba lépnek.