Nyolc éve nem történt ilyen a magyar költségvetéssel

Legutóbb 2016-ban fordult elő, hogy májusban pozitív egyenleggel zárjon a központi költségvetés, most 49 milliárd forintos többletet sikerült felhalmozni. Az év első öt hónapjában így összességében 2548,5 milliárd forintos hiány keletkezett, ami a módosított, 4000 milliárd forintos hiánycél 63 százalékát teszi ki.

A Pénzügyminisztérium adatai szerint a központi költségvetés májusban 2559,7 milliárd forintos hiányt mutat, míg az elkülönített állami pénzalapok 115,5 milliárd forintos többlettel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 104,3 milliárd forintos hiánnyal zártak. Összehasonlításképp, április végéig az államháztartás központi alrendszere 2597,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, egész évre pedig 2514,8 milliárd forint hiányt terveztek.

A kamatkiadások jelentős növekedése is megfigyelhető, május végéig 1760,6 milliárd forintot költöttek erre a célra, ami 659,4 milliárd forinttal haladja meg az előző év azonos időszakának kiadásait. Ebben nagy szerepet játszanak a lakossági kötvények kamatfizetéseinek változásai, különösen a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) után, amelyek után 1241 milliárd forint kamatot kellett kifizetnie az államnak az év első negyedévében.

A Pénzügyminisztérium bár csak június 23-án hozza nyilvánosságra a részletes május havi költségvetési adatokat, néhány fontos információt már most közzétettek. Eszerint a nyugellátásokra 2848,4 milliárd forintot, gyógyító-megelőző ellátásokra 1090,8 milliárd forintot fordítottak május végéig. Az uniós forrásokból május végéig 546,2 milliárd forint érkezett az államkasszába, míg az uniós kiadások 801,9 milliárd forintot tettek ki. Az adó- és járulékbevételek pedig 9,9 százalékkal magasabbak az előző év azonos időszakához képest.

A közlemény végén derült ki, hogy a 4,5 százalékos, azaz 4000 milliárd forintos módosított hiánycél eléréséhez 675 milliárd forint értékű állami beruházást halasztottak el. A Pénzügyminisztérium szerint ez azt jelzi, hogy „a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára”, és segíti a 4,5 százalékos hiánycél elérését. Azért arra érdemes visszaemlékezni, hogy az év első három hónapjában még a GDP 2,9 százaléka volt a megcélzott hiány, de ezt aztán gyorsan módosította a PM, az első három hónap után látszott, hogy ez tarthatatlan, mert ezt a hiánycélt már március végére majdnem elérte a költségvetés. Akkor 675 milliárd forintnyi állami beruházás átütemezését is bejelentette a kormány, ez a mostani tájékoztató szerint az új hiánycél eléréséhez már elég lehet. A kormány továbbra is kitart a hiány és az adósság csökkentése mellett, így több ezer milliárd forintnyi fejlesztést még idén megvalósít.