Magyar Péter és a Tisza Párt sorsa az Európai Néppártban

A svéd Dagens Nyheter elemzése szerint Magyar Péter, a Tisza Párt vezetője, Orbán Viktor miniszterelnök legújabb kihívója, az Európai Néppárt (EPP) soraiba való bekerüléséhez fontos kérdésekben kell állást foglalnia.

A Tisza Párt a vasárnapi EP-választáson közel 30 százalékos eredményt ért el, ami 7 mandátumot jelent, ezzel jelentős előnyt szerezve a svéd szociáldemokratákkal szemben és közelítve a Fidesz-KDNP eredményéhez. Magyar Péter, aki korábban a Fideszhez kötődött és Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel kötött házasság révén került közelebb a politikai élethez, a korrupció elleni harcot és a Fideszpolitika korrupció nélküli változatát tűzte zászlajára. A választási kampány során egyszerű szlogenekkel, mint például „visszavesszük a hazánk”, és szelfiző támogatók körében tűnt fel.

A svéd lap szerint Magyar Péter eddig kerülte az olyan érzékeny témák, mint a bevándorlás vagy az EU és a NATO iránti hozzáállás nyílt kritizálását. Azonban az ukrajnai konfliktus kapcsán világos álláspontot képvisel, elítélve Oroszország agresszióját és Ukrajna területi integritásának védelmét hangsúlyozva.

A Dagens Nyheter kiemeli, hogy Magyar Péter sikere azt jelzi, a Fidesznek komoly kihívója csak a politikai jobboldalról érkezhet, és Magyarország esetleg hasonló helyzetbe kerülhet, mint Lengyelország, ahol a két vezető párt, a Polgári Platform és a Jog és Igazságosság is a konzervatív szavazók kegyeiért verseng.

A Tisza Párt vezetőjének sikeréhez azonban elengedhetetlen, hogy az EPP-hez való csatlakozás érdekében világos álláspontot alakítson ki az EU-tagságról, a jogállamiságról és az ukrajnai háborúról.