Magyar Péter: Addig fogjuk csinálni, amíg le nem váltjuk a kormányt

"Hálás vagyok, hogy ezt a félig-meddig megelőlegezett bizalmat megkaptuk a választóktól," mondta Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke a Telexnek. Az ünneplés hajnali 6 óráig tartott, 3 órát aludt.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke a választási eredmények kapcsán kifejezte háláját a választók felé, és elmondta, hogy az ünneplés hajnali hatig tartott, ezt követően mindössze három órát aludt. A politikus korábban kicsit pesszimistább volt, de örült az eredményeknek, és köszönetet mondott mindazoknak, akik rájuk szavaztak. "Gulyás Gergő arcát néztem tegnap a sajtótájékoztatón. Nem akarok személyeskedni persze, de szerintem nem érezte jól magát" – tette hozzá.

A Fővárosi Közgyűlésbe és az Európai Parlamentbe (EP) való beülés lehetőségéről szólva Magyar Péter elmondta, hogy ez lehetséges, és az is, hogy mindkét helyre be kell ülnie. A listák rövidsége és az időhiány miatt még nem döntöttek arról, hogy ki hova üljön be, de a következő napokban átbeszélik ezeket. Budapesten a Tisza Pártnak lesz az egyik legnagyobb frakciója, de szorosabb együttműködés vagy koalíció nem lesz sem Vitézy, sem Karácsony frakciójával, csupán ügyek mentén tudnak velük együttműködni. Magyar Péter szerint ez bonyolultabb lesz, de jobb a városnak, mivel többen ellenőriznek, és értelmezhető ötletek, kompromisszumos javaslatok születhetnek.

A főpolgármesterrel kapcsolatos preferenciáiról szólva Magyar Péter kijelentette, hogy nincsenek, és Szentkirályi visszalépésének magyarázatát nem tartja hitelesnek, szerinte a miniszterelnök hazudik. "Csak azt nem értem, miért kell hülyének nézni fideszeseket" – mondta.

Magyar Péter szerint, ha nem lett volna ekkora pénzbeli és szervezeti különbség a két párt között, akkor döntetlen lett volna az eredmény, vagy ők nyertek volna. Az egyik legfontosabb feladatuk a szervezetépítés, és nem szeretnének bukott, átálló politikai kalandorokat a soraikban látni. Olyan embereket keresnek, akik ismertek és elismertek a szakmájukban, nem a meggazdagodás a céljuk, hanem hogy adni tudjanak valamit a közösségnek, és hallgatnak rájuk az emberek. A közösségépítés mellett a Társadalmi Szerződés, vagyis a program megírása lesz a nagy munka, amely egy vállalás lesz, amit számon lehet kérni majd a politikusaikon. Magyar Péter hangsúlyozta az őszinteség fontosságát, elismerve, hogy ő is hibázott már, amikért elnézést kért, de hozzátette, hogy aki nem dolgozik, az nem is hibázik, és a kormánypropaganda célja pont az volt, hogy kihozza őt a sodrából.

Magyarék pártjában nem lesz kizáró ok, hogy aktív volt a közéletben valaki aktivistaként, viszont ha egy nagyobb városban volt képviselő vagy politikai tisztviselő, az már annál inkább. „De még csak most ülünk majd le mindenkivel beszélgetni, eddig nem volt rá időnk” – tette hozzá. Mivel ő nem tudok mindenhol ott lenni, ezért a legnagyobb munka az lesz, hogy megtalálják azokat az embereket, akik a közösségüket képviselik majd országszerte. „Nem szeretnénk politikai kalandorokat, akik a Tisza felé gravitálnak, miután az ő pártjuk megsemmisült”.

Fizikailag és lelkileg is nehéz volt a kampány, főleg a közepén, de robotüzemmódban ment előre, amikor a társain már látszott a fáradtság, akkor is. De még mindenki mellette van, aki az elején volt. „Az őszinteség nagyon fontos dolog és ez a magyar politikából hiányzik. Én is sokat hibáztam. »Aki dolgozik, az hibázik«. De a végére egy kicsit én is más ember lettem” – fejtette ki az alelnök.

„A Fideszben senkit nem érdekel, hogy befóliázzák-e a könyveket, de megcsinálták, mert valamiről el lehetett terelni a figyelmet. Ők nem programpontok alapján, hanem mérések alapján kormányoznak és húzogatják a potmétert az eredményektől függően” – mondta. Kapott gratulációkat Fideszes körökből is, de nem magas szintről. De azt hozzátette, hogy Gulyás Gergely arca is eléggé szomorúnak tűnt a tegnap eredményvárón.

„Nem volt rá időm, hogy megrészegüljek. Majd ha jön egy kicsit nyugodtabb időszak, akkor talán ki fog jönni belőlem ennek az egésznek az eredménye. Elmondtam a nagy fiamnak is: pár év múlva majd meglátod, hogy miért csináltam” – engedett bepillantást Magyar a családi körbe.

Manfred Weberrel pedig arról beszélt, hogy Weberék tárt karokkal várják őket az Európai Néppártba, a héten folytatják majd a beszélgetést.

Orbán Viktor miniszterelnök az M1-nek adott exkluzív interjújában elmondta, hogy a választási részvétel magas volt, ami azt mutatja, hogy van érdeklődés a demokrácia iránt, és köszönetet mondott a választópolgároknak. Kiemelte, hogy a Fidesz 2 millió 15 ezren szavazatot kapott, ami fontos, mert nem csak a százalékokat, hanem az abszolút számokat is látni kell. A választásokat követően a kormányfő hangsúlyozta, hogy a kormányzati munkára kell összpontosítani, figyelni kell az inflációra és az otthonteremtési program pénzügyi fedezeteire, miközben a háború és béke kérdésén is rajta kell tartaniuk a szemüket. Az Európai Parlament összetételével kapcsolatban Orbán Viktor úgy vélekedett, ha a két jobboldali frakció megegyezik egymással, és a Fidesz is csatlakozik hozzájuk, akkor a jobboldal második helyen végezhet, és a következő hetekben dőlhet el, hogy a Néppártból is csatlakoznak-e hozzájuk.