Felcsúti és piliscsabai választások: jelentős érvénytelen szavazatok

Felcsúton és Piliscsabán is magas volt az érvénytelen szavazatok aránya a vasárnapi polgármesterválasztáson, ami arra utalhat, hogy a választók jelentős része nem támogatta az egyetlen jelöltet.

Felcsúton a vasárnapi polgármesterválasztáson 213 érvénytelen szavazatot adtak le, ami a szavazatok 22,76 százalékát teszi ki. Az egyetlen jelölt, a fideszes Mészáros László István volt, aki korábban már kétszer is nyert itt választást, először 2018-ban, majd 2019-ben is megtartotta pozícióját. Mészáros László István Mészáros Lőrinctől vette át a település vezetését.

Piliscsabán még magasabb volt az érvénytelen szavazatok aránya, ahol a szavazatok 32,38 százaléka, összesen 1247 voks lett érvénytelen. Itt is egyedüli jelölt indult, Thumáné Kauzál Melinda, aki a Fidesz színeiben mérettette meg magát, és aki a város előző vezetésében is részt vett, mint második alpolgármester. Thumáné kinevezését a város fejlesztéseinek és a jövőbeli projektek előkészítésének szükségessége indokolta, és a képviselő-testület a szervezeti és működési szabályzat módosításával tette lehetővé, hogy a városnak külső alpolgármestere is legyen.

Mindkét településen a részvételi arány meghaladta az országos 58,10 százalékos átlagot. Felcsúton a szavazásra jogosultak 61,51 százaléka, míg Piliscsabán 58,57 százaléka adta le voksát. Az érvénytelen szavazatok magas száma és a részvételi arányok azt jelzik, hogy a választók aktívan részt vettek a választáson, még ha nem is támogatták az egyetlen jelöltet.

Orbán Viktor miniszterelnök a választásokat követően kijelentette, hogy a magyar demokrácia él és virul, és az emberek ki akarják fejezni a véleményüket. A miniszterelnök szerint a magyarországi részvétel Európa-rekordnak számít, ha figyelembe vesszük, hogy az Európai Unióban csak 3-4 országban kötelező a választásokon való részvétel. Orbán Viktor kiemelte, hogy a Fideszre soha nem szavaztak ennyien, mint az aktuális választásokon, és ez a támogatottság Európa rekordjának tekinthető. Az abszolút számok fontosságát hangsúlyozva a miniszterelnök úgy véli, ezek a számok pontosabb és jobb képet mutatnak a magyar demokrácia állapotáról.

A magyar választók 2006 óta újra és újra átélik, hogy a Fidesz fölényesen megnyeri a sorsdöntő, legvégső, apokaliptikus választást, ami felveti a kérdést, hogy ki lehet-e szállni ebből az időhurokból. A választások eredményei és a magas részvételi arányok azt mutatják, hogy a választópolgárok aktívan kívánnak részt venni a demokratikus folyamatokban, még ha ez néha az érvénytelen szavazatok magas számában is megmutatkozik.