Macron pártjának veresége és a tőzsdei reakciók

Emmanuel Macron francia elnök pártjának súlyos veresége az európai parlamenti választáson jelentős hatással volt a pénzpiacokra, a francia tőzsde nagy eséssel indított, különösen a bankszektor részvényei szenvedtek el jelentős veszteségeket.

A tegnapi választási eredmények következtében Macron elnök bejelentette a Nemzetgyűlés feloszlatását és új választások kiírását, ami a kormány bukását jelenti. A devizapiacon már tegnap este érezhető volt a választási eredmények hatása, az euró jelentős gyengülésbe kezdett a dollárral szemben. A tőzsdén is hasonló a helyzet, a CAC index 2 százalékos mínuszban nyitott.

A befektetők különösen a nagybankok részvényeit sújtották, ami mögött a politikai és gazdasági helyzet bizonytalansága állhat, ami visszaeshet a hitelezési aktivitásban. A francia állampapírok hozamfelára is emelkedett a német állampapírokhoz képest, ami tovább rontja a francia bankrendszer helyzetét. A 10 éves francia államkötvények hozama 3,19%-ra emelkedett, november óta a legmagasabb szintre, a francia és a német kötvényhozamok közötti különbség pedig 54 bázispontra nőtt, január óta a legmagasabb szintre.

A legnagyobb veszteségeket a Société Générale és a Crédit Agricole részvényei szenvedték el, előbbi 5,6 százalékkal, utóbbi 4 százalékkal csökkent. Az írás kifejezetten nem szolgál befektetési tanácsadásként vagy ajánlásként.

A Nemzeti Tömörülés, Jordan Bardella vezetésével, kétszer annyi szavazatot szerzett az európai parlamenti választásokon, mint Macron centrista szövetsége. Bardella, aki a Time Magazine szerint az európai szélsőjobb új arca, a Nemzeti Tömörülés miniszterelnök-jelöltje lesz az előrehozott választásokon. Bardella népszerűsége nem korlátozódik Franciaországra, több mint egymilliós TikTok-táborával és a fiatal választók körében mutatott magas népszerűséggel rendelkezik.

Bardella, aki egy saint-denis-i lakótelepen nőtt fel, saját magát azon generáció tagjának tartja, amely a 2005-ös zavargások „parazsában” nőtt fel. Politikai üzenetei a bevándorlással, a biztonsággal és a „Franciaország a franciáké” szlogennel kapcsolatosak, de a stílusa és megközelítése eltér a párt korábbi vezetőitől. Bardella a Nemzeti Tömörülés elnöke, és a pártot egyre fiatalabb tömegek szavazzák meg, amelynek köszönhetően a párt a legutóbbi választásokon jelentős győzelmet aratott.

Bardella kritikusai szerint túl sok időt tölt nyilvános imázsának csiszolásával, és keveset foglalkozik a fontos politikai kérdések tanulmányozásával. Egy francia televíziós riport szerint helyi képviselőként névtelen Twitter-fiókot használt rasszista üzenetek megosztására, amit hevesen tagadott. Bardella jelenleg Franciaország egyik legnépszerűbb politikusa, és a Nemzeti Tömörülés elnökeként a pártot egy új, fiatalabb generáció felé vezeti.