Online csalás áldozata lett egy kispáli nő

Közel 7 millió forintot veszített egy nő, miután bedőlt egy online csaló trükkjének egy piactéren hirdetett termék eladása során.

A kispáli sértett egy online piactéren hirdetett meg egy terméket, amelyre 2024. június 6-án jelentkezett egy érdeklődő, aki megvásárolni szándékozott azt. Az ismeretlen vásárló felajánlotta, hogy vállalja az áru szállításának költségét, és ehhez csupán egy nevet és egy e-mail címet kért az eladótól.

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a csaló által küldött e-mail egy csomagküldő szolgáltató üzenetére hasonlított, amely tartalmazott egy linket is. Az eladó a linkre kattintva, a telefonjára érkezett kódokat megadva több sikeres utalásról kapott visszaigazolást a mobilbankjától, ám valójában a csalók összesen 6 millió 700 ezer forintot emeltek le a számlájáról.

A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság jelentős kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomozást rendelt el az ügyben.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy az online vásárlás során soha ne kattintsunk idegenek által küldött linkekre, legyünk körültekintőek, és lehetőség szerint ragaszkodjunk a személyes átvételhez. Amennyiben előre utalásra kerül sor, ismerősöktől vagy megbízható forrásból vásároljunk, és az utalás során mindig magunk írjuk be a számlavezető bank honlapcímét, majd onnan lépjünk be a netbank felületre.

Ha mégis csalás áldozatává válnánk, azonnal értesítsük a banki ügyfélszolgálatot és tegyünk feljelentést a rendőrségen.