Katalin hercegné krónikája, a palota csak hallgat

A jövőbeli királyné továbbra is a windsori birtokon található Adelaide Cottage-ban lábadozik, míg férje hivatalos eseményeken képviseli mindkettőjüket. Katalin hercegné állapota kapcsán teljes a hírzárlat, és még a királyi családhoz közel álló lapok – Daily Mail, The Sun – is csak a találgatásokra tudnak hagyatkozni.

Még idén januárban jelentette be a Kensington-palota, hogy Katalin hercegnén hasi műtétet hajtottak végre, ami sikeres volt. A beavatkozás jellegét ugyan nem árulta el a palota, azt közölték, hogy 10-14 napot fog kórházban tölteni, majd otthonában lábadozik tovább, és valószínűtlen, hogy húsvét előtt visszatér a közfeladatokhoz. Amíg a hercegné az intézményben volt, trónörökös férje lemondott minden eseményt, amelyen meg kellett volna jelennie. A vártak szerint a hercegné végül két hét után hagyhatta el a kórházat, majd előbb a Sandringham birtokon lévő Anmer Hallban pihent, jelenleg pedig a windsori birtokon található Adelaide Cottage-ban gyógyul.

A Kensington-palota akkori nyilatkozatában úgy fogalmazott, csak abban az esetben fognak bővebb tájékoztatást adni a hercegné állapotáról, amennyiben abban érdemi változás áll be. Ennek következményeképp hónapokon át hallgatásba burkolództak, és még az egyes eseményeken megjelenő Vilmos herceg sem csepegtetett ki semmilyen információt. Annak hatására kezdtek el terjedni a különböző pletykák és összeesküvés-elméletek, hogy a trónörökös személyes okokra hivatkozva váratlanul úgy döntött, hogy nem vesz részt a néhai II. Konstantin görög király tiszteletére tartott szertartáson a windsori kastélyban.

Sokan fellélegeztek, amikor az operáció után, március 5-én először látták újra a hercegnét egy autóban az édesanyjával a windsori birtok közelében. Március 10-én a közösségi oldalán köszönetet mondott a jókívánságokért, amelyeket az azt megelőző két hónapban kapott. A képből végül botrány lett, mivel három globális hír- és fotóügynökség, az Associated Press (AP), a Reuters és az AFP egyaránt visszavonta kínálatából, miután azt találták, hogy manipulálhatták azt. A Twitter-oldalukon tett közzé egy posztot, amelyben azt írta:

Mint sok amatőr fotós, én is kísérletezem időnként a szerkesztéssel. Szeretnék elnézést kérni a tegnap megosztott családi fénykép által okozott felfordulásért. Remélem, mindenkinek nagyon boldogan telt az anyák napja.

Egyedülálló kitárulkozás

Március 22-én Katalin hercegné maga jelentette be egy videóban, hogy rákot diagnosztizáltak nála. Az orvosi csapata azt javasolta, vesse alá magát megelőző kemoterápiás kezelésnek, amelynek akkor még az elején tartott. Hozzátette, férjével mindent megtesznek a privát szférájuk megőrzése érdekében, illetve időt kért, amíg a kezelés tart.

Mi lehet vele?

A hercegné az előbbiekben említett videóban arról is beszélt, várja már, hogy visszatérjen a munkához, de addig is a felépülésre koncentrál. Vilmos herceg május elején látogatta meg a Scilly-szigeteken található St. Mary’s Community Hospitalt, amelynek adminisztrátora, Tracy Smith a neje állapotáról kérdezte őt, mire csak ennyit felelt:

Jól van, köszönöm!

A trónörököst legutóbb június 6-án a normandiai partraszállás 80. évfordulója kapcsán tartott megemlékezésen vonták kérdőre a hercegnéről. Az egyik veterán katona, a 100 éves Geoffrey Weaving szegezte neki a kérdést, miszerint jobban van-e a neje, amire válaszul ezt mondta:

Igen. Szívesen itt lett volna ma

Egyes bennfentesek úgy vélik, megeshet, hogy a június 15-én megrendezett ünnepségen fog váratlanul megjelenni a Buckingham-palota erkélyén a királyi család többi tagjával egyetemben. A hétvégén kiderül, hogy igazuk volt-e.