Karácsony Gergely győzelme a zuglói és erzsébetvárosi szavazatoknak köszönhető

A G7 gyors adatelemzése szerint a zuglói és erzsébetvárosi későn érkező szavazatok dönthettek Karácsony Gergely javára a szoros főpolgármester-választáson.

A választási eredmények számolása során hosszú ideig Vitézy Dávid állt az élen, azonban a hajnali órákban bekövetkezett fordulatnak köszönhetően Karácsony Gergely végül mindössze 324 szavazattal diadalmaskodott, összesen 371466 szavazatot kapva, míg Vitézy Dávid 371142 szavazatot szerzett. A két jelölt közötti különbség folyamatosan csökkent, mígnem a zuglói és erzsébetvárosi szavazatok beérkezése meg nem fordította az állást.

Vitézy Dávid a választások eredményhirdetésekor újraszámlálást sürgetett, mondván, hogy a szűk szavazatkülönbség és a rendszerszintű problémák miatt nincs végleges eredmény. A jogi lehetőségekről és alapokról korábbi cikkünkben írtunk részletesen. Azonban a jogszabályok csak nagyon szűk körben engedik meg a szavazatok újraszámlálását, és a kis különbség önmagában nem elegendő ok az újraszámlálásra. Vitézyéknek konkrét jogsértés gyanújával kell előállniuk, hogy újraszámlálásra kerülhessen sor.

A választási adatok elemzése alapján Vitézy Dávid a külső kerületekben és a belváros belső részein szerzett több szavazatot, míg a baloldali kerületekben, mint például Zugló és Erzsébetváros, Karácsonyra voksoltak nagyobb számban a választópolgárok. A XIII. kerületben Karácsony 8628 szavazattal kapott többet, mint vetélytársa, ami jelentősen hozzájárult a győzelméhez. Vitézy viszont a XVI., a XVII. és a XXI. kerületben szerzett jelentős előnyt, de ezek összesen sem tudták ellensúlyozni a XIII. kerületi hátrányt.

A G7 elemzése szerint ezek a későn beérkező szavazatok biztosították Karácsony Gergely számára a győzelmet a főpolgármesteri székért folytatott küzdelemben. Az előírások szerint az urnabontást követően legalább kétszer meg kell számolni a szavazólapokat és a szavazatokat, és az ismételt számlálást addig kell folytatni, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz.

Vitézy a rekordmennyiségű, 24 592 érvénytelen voksra hivatkozva beszélt az újraszámlálásról. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint ez a szám mintegy háromszázalékos arányt jelent az 806 142 leadott szavazólapon. Vitézy szerint egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban, és pont ezekben a kerületekben kiugró is volt az ilyen szavazatok aránya.

Az érvénytelen szavazólapokkal is szigorúan el kell számolniuk a szavazatszámláló bizottságoknak. Ezeket a szavazólapokat külön csoportba kell helyezni, az érvénytelenség okát a szavazólap hátoldalára rá kell vezetni, amit a szavazatszámláló bizottság jelen lévő tagjai alá is írnak. A szavazatszámláló bizottság ezután az érvénytelen szavazólapokat külön csomagolja.

Tarlós István, a korábbi főpolgármester, aki 5 éve Karácsony Gergelyt váltotta le, gratulált mindkét jelöltnek. "Ha így marad az eredmény, én akkor mind a két versenyzőnek gratulálok. Karácsonynak a győzelemhez, Vitézynek pedig azért, mert ilyen nyílttá tette ezt a versenyt" – mondta Tarlós István az ATV-nek. Hozzátette, hogy eleve Karácsonynak adott több esélyt, de Vitézy Dávid tiszteletreméltóan szerepelt.

Vitézy Dávid a választási eredményeket még nem fogadta el, és újraszámlálást kér, mivel szerinte rengeteg a nyitott kérdés és a gyanú. Azt ígérte, hogy amennyiben bebizonyosodik Karácsony Gergely győzelme, gratulálni fog neki és konstruktívan együttműködik majd vele. Vitézy a Választási Irodától azt kérte, hogy „őrizzenek meg minden jegyzőkönyvet és urnát és álljanak ellen minden befolyásoló kísérletnek”, hogy nyugalommal záruljon a számlálás minden szavazó számára. A főpolgármester-jelölt szerint Karácsony Gergely nem fogadta a telefonhívását, így nem tudta személyesen is közölni vele álláspontját.