Karácsony Gergely: Budapest köztársaság marad

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán keresztül köszönte meg a szavazóinak a győzelmet, és hangsúlyozta, hogy Budapest köztársaságként folytatja, nem alakul át részvénytársasággá.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere hétfő délután Facebook-bejegyzésben fejtette ki, hogy a főváros szabad, zöld és szolidáris marad, és a jövőben is bevonják majd a döntésekbe a budapestieket. "Budapest köztársaság, és nem lesz belőle részvénytársaság" – idézte magát a főpolgármester a posztban.

A bejegyzésében Karácsony kiemelte, hogy több szavazatot kapott, mint 2019-ben, és az összes választókorú budapesti közül többen szavaztak rá, mint bármelyik főpolgármesterre az elmúlt harminc évben. Hozzátette, hogy mindezt a Budapest újkori történetének talán legnehezebb öt évét követően érte el, amikor is jelentős lejárató kampányok, a várostól elvett százmilliárdok és anyagi források megvonása érte a várost.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy a változás akaratának érvényesüléséhez szükség van a szabad önkormányzatokra, és hogy az új Fővárosi Közgyűlés nyugodt működéséhez elengedhetetlen az együttműködés képessége. "Velem csak az nem tud együttműködni, aki nem akar" – fogalmazott, hozzátéve, hogy nem fogadja el, ha valaki a NER-érdekeket vagy magánérdekeket helyezi a közérdek elé.

A főpolgármester szerint a jövőben is fontos lesz a budapestiek bevonása a döntéshozatalba, és a közgyűlés mellett a társadalmi koalícióra is számít, amely a civilekből, diákokból, szakszervezetekből és idősügyi szervezetekből áll. Karácsony azt is kiemelte, hogy a kerületi polgármesterek, pártállástól függetlenül, továbbra is elsődleges szövetségesek maradnak a Budapest-politikában.

A főpolgármester bizakodó a jövőt illetően, és úgy véli, minden adott ahhoz, hogy közösen megvalósítsák azt a programot, amely erősíti Budapest ellenállóképességét a klímaváltozás és a lakhatási válság kihívásaival szemben, valamint zöldebbé és egészségesebbé teszi a várost. A Blikk szerint Karácsony Gergely összesen 371466 voksot kapott, míg Vitézy Dávid 371142-at.