Japán a legnagyobb parti őrhajó építésébe kezd

Japán bejelentette, hogy megépíti a legnagyobb parti őrhajóját, amely a vitatott Szenkaku-szigetek körüli járőrözést fogja erősíteni, válaszul Kína tengeri tevékenységére. Az új hajó, amely 2029-re készül el, jelentős megfigyelési és vészhelyzeti kapacitásokkal fog rendelkezni.

A South China Morning Post szerint az új hajó 200 méter hosszú lesz, és bruttó tonnatartalma háromszorosa lesz a jelenleg szolgáló legnagyobb japán parti őrhajónak. A Yomiuri újság hozzátette, hogy a jármű teljes vízkiszorítása mintegy 18 ezer tonna lesz. A fejlesztés célja, hogy az új hajó nyilvánvaló és aktív legyen, és demonstrálja a terület feletti ellenőrzést, anélkül, hogy eszkalációt provokálna.

A Daito Bunka Egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora, Garren Mulloy szerint Tokió az új hajót félig állandó úszó bázisként kívánja használni a vitatott terület közelében, ami lehetővé teszi a japán hatóságok számára, hogy figyelemmel kísérjék a kínai parti őrség egységeinek tevékenységét. Japán azzal vádolja Pekinget, hogy hajói direkt hatolnak be a területre.

A feszültségek tovább fokozódtak, miután Japán hivatalos tiltakozást nyújtott be Kína ellen, négy felfegyverzett kínai parti őrségi hajó behatolása miatt a Szenkaku-szigetek körüli vizekre. Japán szerint ez volt az első alkalom, hogy fegyveres kínai hajók megközelítették a Tokió által igazgatott szigeteket. Elemzők szerint ezek az óvintézkedések egy esetleges kínai birtokbavétel elleni lépések részét képezik.

A japán parti őrség a hajó költségeit a 2025-ös költségvetési kérelmében fogja szerepeltetni. A hajó várhatóan 2029-re lesz működőképes, és tárgyalások folynak egy második, ugyanilyen osztályú hajóról is. A jármű több tucat nagysebességű gumicsónakot és három helikoptert képes lesz szállítani, valamint elegendő hely áll majd rendelkezésre a természeti katasztrófák esetén szükséges vészhelyzeti készletek tárolására is.