Parlamenti viták a választások után: Alaptörvény-módosítás és új alkotmánybírósági elnök választása

Már a választásokat követő hétfőn és kedden is ülésezik az Országgyűlés, ahol többek között az Alaptörvény 13. módosításáról, gyermekvédelmi jogszabályokról és az új alkotmánybírósági elnök választásáról is döntenek.

Az Országgyűlés hétfőn délután egy órakor kezdődő ülésén az ügyészség és a magyar haditengerészek napjáról is megemlékeznek, majd napirend előtti felszólalások következnek, ahol várhatóan Orbán Viktor miniszterelnök is szót kap a vasárnapi európai parlamenti és önkormányzati választásokat követően. A napirenden nem szerepel, de lehetőség van új miniszter választására is.

A képviselők titkos szavazással döntenek egy ellenzéki indítványról, amely Sulyok Tamás köztársasági elnököt fosztaná meg hivatalától, mivel az ellenzék szerint ügyvédként olyan szerződéseket írt alá, amelyek révén külföldiek magyar földtulajdonhoz jutottak.

A Sándor-palota közleményében reagált a vádakra, kijelentve, hogy Sulyok Tamás soha nem követett el törvénytelenséget, és bepereli a rágalmazókat. Korábban Gyurcsány Ferenc, a DK politikusa és az ülésvezető Latorcai János közötti vita során Gyurcsány Ferenc köztörvényes bűnözőnek nevezte Sulyok Tamást, amire Latorcai János finomításra kérte.

A hétfői ülésnapon az alaptörvény és a gyermekvédelmi szabályok tervezett módosításairól is összegző vitát tartanak, kedden pedig szavaznak ezekről. Az Alaptörvény módosítása értelmében a köztársasági elnök nem adhat kegyelmet pedofiloknak, és az igazságügyi miniszter ellenjegyzési kötelezettségét is eltörlik az ilyen döntések esetében.

Tuzson Bence miniszter korábban elmondta, hogy a kegyelmi botrány kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezte az alaptörvény módosítását, és egy javaslatot terjesztett elő a Ház elé.

A gyermekvédelmi szabályok szigorítását a kormány egy átfogó rendszerfelülvizsgálat előzi meg, és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint soron kívüli hatósági ellenőrzést rendeltek el az összes bentlakásos gyermekintézményben.

Kedden titkos szavazással választják meg az új alkotmánybírósági elnököt Sulyok Tamás helyére, aki sajtóinformációk szerint Juhász Imre lehet.